Certificatele energetice vor fi introduse în două luni

Certificatele energetice la tranzacţionarea locuinţelor ar putea fi aplicate probabil în maxim două luni, pentru că auditorii sunt acum în curs de pregătire, a declarat joi (4 martie 2010) ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, la o conferinţă pe tema construcţiilor.

„Certificatele ar fi putut intra în vigoare chiar şi luna trecută, numai că ne-am temut că s-ar putea crea un blocaj pe piaţa imobiliară, pentru că nu existau suficient de mulţi auditori energetici. Această situaţie se va remedia în maxim două luni, pentru că ei sunt acum la cursuri de pregătire”, a spus Udrea. Potrivit ministrului, pe lângă problema numărului auditorilor energetici, exista şi una care ţinea de evaluarea efectivă a locuinţelor.

„Şi această problemă este în curs de rezolvare, pentru că s-au achiziţionat două softuri care, în funcţie de datele introduse, pot face această evaluare în doar câteva minute. Eu cred că în două luni putem introduce certificatele energetice”, a menţionat ea.
Udrea a precizat că cine doreşte să obţină un certificat energetic al locuinţei poate să îl comande şi acum, însă este vorba despre obligativitatea obţinerii acestui certificat la tranzacţiile imobiliare.

„Oricine doreşte să-şi evalueze locuinţa poate să o facă şi acum. Prin introducerea noii legislaţii devenea obligatorie existenţa certificatului energetic la orice tranzacţie. Acest lucru va fi obligatoriu pentru că aşa prevede legislaţia europeană. Tocmai de aceea nu am vrut să blocăm piaţa imobiliară introducându-l fără ca lucrurile să fie pregătite”.

Întrebată dacă România a fost sancţionată de Comisia Europeană pentru că nu a aplicat legea de la 1 ianuarie 2010, Udrea a răspuns negativ. „Comisia Europeană are nişte proceduri şi nu ne-a sancţionat încă. Există o comunicare pe tema asta şi, deocamdată, nu sunt proceduri cu CE”, a spus ea.
La începutul lunii februarie, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului anunţa că se va accelera procesul de atestare tehnico-profesională a auditorilor energetici şi vor fi omologate câteva programe de calcul utile auditorilor energetici.

Prin certificatul energetic, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat în kWh/mp arie utilă, respectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat, dar şi asupra eficienţei energetice a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică, în funcţie de consumul total anual specific de energie.

De asemenea, certificatul conţine o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea calităţii locuinţei, din punctul de vedere al consumurilor energetice. Majoritatea clădirilor vechi din România sunt încadrate în clasele energetice C şi D, având consumuri specifice anuale pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat peste 200 kWh/m2 an.
Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii şi se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate.

calduracertificateeconomisirilocuintepiata imobiliaratermoizolare
Comentarii (0)
Adaugă comentariu