CES decide luni, 17 mai, dacă avizează pachetul de măsuri de austeritate

Consiliul Economic şi Social (CES), din care fac parte reprezentanţi ai guvernului, sindicatelor şi patronatelor, va decide luni, 17 mai,  dacă dă sau nu un aviz favorabil pachetului de măsuri de austeritate convenite de guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Săptămâna trecută, aceasta, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a pus la dispoziţia sindicatelor toate datele solictate de acestea referitoare la memorandumul cu FMI. Vlădescu a afirmat că guvernul trebuie să reducă cheltuielile pentru a coborî deficitul bugetar de la un nivel potenţial de 9,1 la sută la 6,8 la sută din PIB şi că, de fapt, statul nu rămâne cu nişte bani în plus prin aceste măsuri, ci doar se îndatorează mai puţin.

Printre măsurile avute în vedere de autorităţi figurează reducerea salariilor în sectorul public, reducerea pensiilor şi a indemnizaţiilor de şomaj.

Confederaţiile sindicale vor ca reducerea de 25 % a veniturilor salariale să nu fie calculată pentru fiecare bugetar, ci pentru întreg fondul de salarii, prin diminuarea unor sporuri, a fondului de prime, inclusiv prin acordarea de concedii fără plată şi prin disponibilizări.

O altă solicitare a partenerilor sociali este aceea ca pensiile sub 1.000 de lei să nu fie diminuate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata