Chef din Alba Iulia, medalia de aur la prima competiţie cu tematica „Bucătăria vegetariană”

Unul din cei mai cunoscuți chefi din Transilvania, Cosmin Toma, din Alba Iulia, și-a demonstrat recent creativitatea și inventivitatea la prima competiție culinară din România cu tematica Bucătăria vegetariană, desfășurată la Brașov, unde a câștigat cupa și medalia de aur la secțiunea Black Box (coșul cu surprize) și medalia de argint la secțiunea Meniu de restaurant.

Consultant la mai multe restaurante din Transilvania, Cosmin Toma a participat de-a lungul timpului la diverse competiții și expoziții cu specific culinar, fiind pentru prima dată însă când a concurat la un concurs cu tematică vegetariană.

‘Vegetarian Culinary Cup‘ a avut loc la Brașov la începutul lunii august, având două categorii, respectiv lacto-ovo-vegetarian și raw-vegan, cheful din Alba Iulia participând la prima dintre acestea.

Cosmin Toma a fost recompensat cu cupa și medalia de aur la Black Box, așa-numitul coș cu surprize, care a conținut foarte multe ingrediente.

‘Am încercat să reinterpretez bucătăria românească, la care am adăugat încă ceva’, a declarat  Cosmin Toma.

Pentru a intra în finală, cheful a pregătit ciuperci sote, cu o cremă de fasole aromatizată cu mentă. ‘Am pus ulei de măsline în tigaie și puțin unt. Am dat ceapă la prăjit foarte puțin, până ce-a devenit sticloasă, după care ciupercile champignon tăiate mărunt, puse puțin la călit. Am adăugat trio de ardei — ardei verde, galben și roșu — tăiat mărunt, pus la călit foarte puțin. Am asezonat cu sare și piper. Ca să leg această compoziție am pus brânză albastră franțuzească. Pe lângă am făcut și o cremă de fasole, o fasole bătută aromatizată cu mentă’, a explicat Toma.

El a subliniat că în finală a fost foarte greu, dar juriul, unul internațional, i-a apreciat inventivitatea de care a dat dovadă și, bineînțeles, gustul mâncării preparate.

Aici am avut cutia cu surprize, cu foarte multe ingrediente, care trebuiau folosite toate, într-o probă de 45 de minute. Ca să pot să folosesc toate ingredientele, am făcut mai multe feluri. La starter am făcut o salată, un mix de legume, inclusiv mentă, cu un dressing din lime, miere și ulei de măsline. Separat am făcut un pesmet panko, mai expandat, pe care l-am dat prin mașină cu puțin pătrunjel și cu puțin parmezan, de a devenit verde. Am pus pesmetul peste salată, am pus și ciupercuțe, un ou, o jumătate de ou de prepeliță și brânză cu mac. La desert, am pornit de la o caisă. Am pus un inel de bucătărie, ca să-i dau o formă rotundă, am tăiat caisa și am pus miere. Am amestecat nucă, miere, lămâie, rodie și fistic tăiat mărunt, pe care le-am pus în inel. Am scos inelul afară, iar conținutul a rămas rotund ca formă. În caisa tăiată am pus și fasole neagră, fiartă, tăiată fin și migdale prăjite, precum și germeni ‘îmbătați’ în vin roșu încălzit cu miere’, a detaliat Cosmin Toma modul în care a pregătit preparatele cu care i-a convins pe membrii juriului.

Cosmin Toma a obținut la meniul lacto-ovo-vegetarian de restaurant medalia de argint.

Pentru starter am încercat să reproduc un colț al naturii, ingredientele folosite fiind iaurt, castraveți, ghimbir, mentă, usturoi, măsline, germeni de fasole, germeni de grâu, ciuperci champignon baby. La felul principal am avut un dovlecel umplut cu trei feluri de brânză, cu căpșuni și cu mentă. Am avut și germeni. Dovlecelul l-am tras puțin la tigaie cu unt. Am amestecat cele trei feluri de brânză, am pus mentă și ghimbir, am pus și căpșuni, le-am rulat. Am făcut un sos de morcovi la această ruladă de dovlecel. La desert am făcut tagliatele cu trufe și cu sos de ciocolată. Sosul a fost puțin picant, cu ardei iute’, a menționat cheful Cosmin Toma. El a precizat că îndeosebi desertul s-a dovedit un real succes.

Cosmin Toma le-a mulțumit și celor care l-au impulsionat să participe la această competiție inedită, respectiv Iuliei Drăguț și lui Radu Zărnescu, de la ACEEA — Asociația Culturală Euro Est Alternativ. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata