China și-a dublat contingentul militar din Hong Kong, spun specialiștii

Statul chinez și-a dublat, în mod tacit, volumul de trupe militare localizate în Hong Kong, de la începutul mișcării de protest, în iunie, și până în prezent, confrom aprecierilor făcute de analiștii și trimișii speciali străini, relatează site-ul agenției Reuters.

Ultimele rapoarte realizate de trimișii speciali și analiștii străini dezvăluie amploarea cu care trupele militare chineze stabilite pe teritoriul Hong Kongului au crescut, ca reacție a Chinei la persistența mișcării prodemocratice, inițiate în luna iunie a acestui an.

În luna august, autoritățile chineze au mutat mii de trupe peste graniță, în Hong Kong; demers descris de agenția locală de presă, Xinhua, ca fiind o mișcare de „rotație” de rutină, prin care trupele de mică dimensiune, implantate în regiune încă din 1997, au fost înlocuite de altele similare.

Conform analizelor făcute de șapte emisari occidentali și asiatici, aceste trupe nu reprezintă o înlocuire a forțelor rezidente permanente, ci o mobilizare armată din partea autorităților chineze. Trei dintre acești analiști au apreciat că volumul trupelor s-a dublat de la începutul mișcării de protest și până în prezent. Astfel, dacă inițial personalul militar mobilizat se înscria în jurul valorilor de 3000-5000 de persoane, ulterior demersului chinez realizat în luna august, acestea au ajuns la 10000-12000 de persoane.

În consecință, China a atins cel mai mare contingent militar instalat pe teritoriul Hong Kongului, format din trupe ale Armatei pentru Eliberare Populară și forțe și echipamente specializate, anti-revoltă, din istoria sa recentă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata