Chiriaşii ANL din Moldova nu se înghesuie să-şi cumpere locuinţele

Până în prezent, primăriile din ţară au înregistrat un număr de 2.012 chiriaşi interesaţi de achiziţia locuinţelor ANL, însă au fost vândute doar 7 unităţi şi nici una din zona Moldovei.

Principalul motiv este legat de faptul că potenţialii clienţi nu au bani să cumpere, iar chiriile sunt oricum mult mai mici decât rata la un eventual credit bancar. Preţul mediu de vânzare al garsonierelor ANL a fost stabilit la 19.000 de euro, al apartamentelor cu două camere la  27.000 euro, iar al celor cu 3 camere, la 36.000 euro.

Familiile care beneficiază de cel puţin un an de o locuinţă ANL pot să o cumpere. Din vânzarea locuinţelor ANL, municipalitatea va încasa la bugetul local 1% din valoarea tranzacţiilor, consemnează Evenimentul. În această situaţie sunt 184 de familii din Suceava. „Iniţial am avut vreo 40 de solicitări pentru vânzarea de locuinţe ANL, însă patru dintre chiriaşi au renunţat”, a declarat primarul Ion Lungu.

La Botoşani, Primăria a scos la vânzare 580 de apartamente ANL, pentru care sunt doar 47 de cereri. Consilierii locali vasluieni au aprobat vânzarea a 58 de apartamente  ANL, la un preţ de 460 de euro pe metrul pătrat (mp) de suprafaţă utilă. Numai că, deşi ar fi fost mulţi chiriaşi interesaţi, a fost oprită orice vânzare.

Motivul: preţul stabilit de evaluatorii vasluieni nu corespunde cu cel impus de Ministerul Dezvoltării. „Cei de la Ministerul Dezvoltării au stabilit, ulterior, preţul pe suprafaţă locuită să fie de numai 407 euro/mp. Cum fondurile obţinute din vânzare se vor folosi la construirea altora, dacă se acceptă o sumă mai mică, vor fi mai puţini bani pentru noi locuinţe.

Noi credem că evaluatorii noştri au fost corecţi în stabilirea preţului de 460 lei pe mp”, a declarat Geanina Tofan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Vaslui. La Piatra Neamţ sunt 300 de unităţi locative ANL, însă deocamdată nu au fost depuse solicitări.

(sursa: Evenimentul)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata