Chiriţoiu: Guvernul poate bloca preţul la gaze pe o perioadă de 6 luni, dacă se constată un dezechilibru între cerere şi ofertă

Guvernul poate bloca prețul la gaze, cu avizul Consiliului Concurenței, pe o perioadă de 6 luni, dacă există un dezechilibru între cerere și ofertă, a declarat, joi, președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

„Este o experiență nouă liberalizarea prețului la gaze. Nu știm unde va duce. Avem și o supapă de rezervă, faptul că există în Legea Concurenței un articol care permite Guvernului, cu avizul Consiliului, este adevărat, să blocheze prețul pentru o perioadă de până la 6 luni, spune lege, în situația unui dezechilibru puternic între cerere și ofertă. Deci dacă vezi că prețurile o iau foarte puternic în sus există această prevedere legală care ar permite o intervenție a Guvernului cu avizul Consiliului și numai pe o perioadă limitată.

Este o prevedere care a fost folosită o singură dată în istoria României, prin anii 90, în privința prețului la ulei”, a explicat Bogdan Chirițoiu, referitor la procesul de liberalizare a prețului la gaze, de la 1 ianuarie, pentru IMM-uri.

Potrivit acestuia, Consiliul Concurenței dă avizul repede în cazul în care este solicitat de Guvern. Chirițoiu a explicat că nu poate aprecia ce înseamnă dezechilibru semnificativ între cerere și ofertă pentru că în România nu avem jurisprudență sau precedent cu privire la ce înseamnă dezechilibru între cerere și ofertă și din acest motiv nu poate oferi un exemplu concret.

„Nu vreau să creăm o așteptare că vom ajunge acolo. Este o măsură de excepție. Să sperăm că liberalizarea merge bine și că prețurile nu evoluează spectaculos și firmele reușesc să-și negocieze contracte în condiții concurențiale”, a afirmat Bogdan Chirițoiu.

Acesta a mai spus că nu este necesară notificarea Bruxelles-ului cu privire la aplicarea acestui mecanism, dar că autoritățile europene pot declanșa un infringement dacă România abuzează de această procedură.

Joi, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a anunțat că piața gazelor se va liberaliza pentru IMM-uri de la 1 ianuarie, precizând că nu a reușit să convingă Comisia Europeană să amâne calendarul de liberalizare pentru această categorie de consumatori.

„Am încercat să-i conving pe cei de la Comisia Europeană să accepte o perioadă suplimentară în care să ne pregătim mai bine piața, să fie mai are lichiditate, să fie mai mare transparență, să fie mai multe tranzacții încheiate într-o manieră centralizată, pe bursă, cu un preț clar de referință în piață. Și vă pot spune că nu am reușit să îi conving. Și răspunsul domniilor lor este clar și ferm: România trebuie să-și țină angajamentul făcut și să liberalizeze piața. Nu mai are importanță cine l-a făcut. Nu vreau într-un astfel de cadru să politizez discuția, fiind de altfel și un ministru tehnocrat.

România trebuie să-și țină angajamentul și România își va ține acest angajament la 1 ianuarie 2015. Însă mi se pare corect față de IMM-uri, față de piață să semnalez aceste lucruri și să le spunem cum stau lucrurile”, a explicat Nicolescu, la conferința „Concurența în sectoare esențiale ale economiei românești” organizată de Consiliul Concurenței.

Pe de altă parte, ministrul delegat pentru Energie a reafirmat că a obținut de la Comisia Europeană acordul ca CET-urile să aibă același regim ca și până acum, în cursul zilei de joi urmând să primească un răspuns dacă autoritățile europene vor accepta ca spitalele, școlile, grădinițele și căminele de bătrâni să fie asimilate consumatorului casnic.

Consiliul Concurenței organizează, joi, conferința ‘Concurența în sectoare esențiale ale economiei românești’, eveniment în cadrul căruia este lansat în dezbatere publică raportul ‘Mediul concurențial românesc — evoluții în sectoare esențiale 2014’, elaborat de către autoritatea de concurență. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Bogdan Chiriţoiugaze naturalepret gaze
Comentarii (0)
Adaugă comentariu