Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, în scădere cu 5,1 la sută în primul semestru

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut, în primul semestru din 2010, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,1 la sută, respectiv cu 5,1 la sută, relevă datele statistice publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în serie brută, a scăzut în primul semestru din 2010 cu 4,1 la sută faţă de perioada similară din 2009, din cauza reducerii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 6,1 la sută şi a vânzărilor de produse nealimentare cu 4,9 la sută. În schimb, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a crescut cu 0,9 la sută.

De asemenea, în perioada menţionată, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 5,1 la sută, scădere datorată reducerii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 7 la sută, a vânzărilor de produse nealimentare cu 5,8 la sută şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate cu 0,6 la sută.

Potrivit datelor INS, în luna iunie a.c., volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna precedentă, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,8 la sută, respectiv cu 3,1 la sută.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna iunie 2010, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 6,8 la sută, creştere susţinută de vânzările de produse nealimentare (+9,7 la sută), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+5,3 la sută) şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,3 la sută).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2010, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 3,1 la sută, datorită creşterilor înregistrate la: vânzările de produse nealimentare (+4 la sută), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,9 la sută) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+2,8 la sută).

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,8 la sută, respectiv cu 3,2 la sută.

Potrivit datelor INS, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna iunie 2010, comparativ cu luna iunie 2009, a înregistrat o creştere cu 4,8 la sută datorată creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+11,1 la sută), a vânzărilor de produse nealimentare (+5 la sută) şi a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,6 la sută).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2010, comparativ cu luna iunie 2009 a înregistrat o creştere cu 3,2 la sută datorată creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+10,0 la sută) şi vânzărilor de produse nealimentare (+4,9 la sută). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 1,1 la sută.

Datele INS sunt provizorii şi periodic pot fi revizuite pe baza rectificărilor ce se efectuează retroactiv de către operatorii economici din eşantion.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata