Cinci judecători în cursa pentru şefia ÎCCJ

Cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Jusţitie (ÎCCJ) şi-au depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al instanţei supreme.

O parte dintre magistraţii care şi-au depus candidatura s-a mai înscris şi la procedura anterioară, când a fost propusă şefului statului pentru funcţia de preşedinte al ÎCCJ Lidia Bărbulescu, respinsă de Traian Băsescu. Potrivit CSM, candidează pentru şefia ÎCCJ Gabriela Bîrsan, preşedintele Secţiei Contencios Administrativ şi Fiscal la Instanţa Supremă, Elena Cârcei, Dănuţ Cornoiu, Livia Doina Stanciu şi Raluca Aida Popa.

Procedura de depunere a candidaturilor pentru funcţia de preşedinte al ÎCCJ a fost reluată, după ce şeful statului a respins propunerea făcută pe 22 octombrie de CSM privind numirea Lidiei Bărbulescu în această funcţie. Plenul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmează să discute într-o şedinţă viitoare candidaturile depuse pentru funcţia de preşedinte al ÎCCJ, rămasă vacantă ca urmare a pensionării judecătorului Nicolae Popa.

Citeste si:  Cristian Diaconescu şi-a depus, prin mandatar, candidatura la şefia PSD

Potrivit legii, „preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curţi care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani”. Numirea în funcţia de preşedinte al ÎCCJ se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner