Cinci sectoare de plajă de pe litoralul românesc al Mării Negre au fost reabilitate

Activităţile de reabilitare şi modernizare a celor 5 sectoare de plajă incluse într-un proiect finanţat cu circa 170,45 milioane euro, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, din Fondul de Coeziune, au fost finalizate, iar aproximativ 278.000 de locuitori vor fi protejaţi în urma reducerii riscului de inundare a proprietăţilor, a anunţat, miercuri, într-un comunicat de presă, coordonatorul iniţiativei, Romair Consulting.

Potrivit sursei citate, odată cu finalizarea proiectului intitulat „Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord), finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, din Fondul de Coeziune”, municipiul Constanţa are are o suprafaţă mai mare cu cel puţin 42 de hectare, asigurate prin cele cinci zone de plajă extinsă cu peste 100 metri, accesibile tuturor turiştilor începând cu anul 2016.

Obiectivul general a constat în realizarea măsurilor de protecţie şi reabilitare a plajei împotriva riscului de eroziune accelerată care au afectat zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord pe o lungime de peste 7,3 km. Scopul acestuia a fost reducerea eroziunii costieră în zonele cele mai expuse la risc ale coastei Mării Negre, în vederea protejării valorii mijloacelor fixe şi cre?terii siguranţei caselor şi rezidenţilor din zonă.

‘Activitatea de înnisipare a tuturor celor 5 sectoare de plajă s-a desfăşurat continuu, zi şi noapte, în perioada august — octombrie 2015, proiectul fiind finalizat în întregime în cursul lunii decembrie 2015′, notează dezvoltatorul.

Comisia Europeană a aprobat în data de 22 martie 2013 unul dintre cele mai ambiţioase proiecte din punct de vedere al reducerii eroziunii costiere, respectiv „Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord)’.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 170.450.084 euro, inclusiv TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul de Coeziune înseamnă 145.680.660 de euro.

Investiţiile finanţate vor fi administrate de către beneficiarul proiectului, Administraţia Naţională „Apele Române”, în calitate de instituţie naţională cu competenţe exclusiv în gestionarea zonei costiere a României, şi vor fi exploatate de către acesta prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

Beneficiarii proiectului sunt cei aproximativ 278.000 de locuitori care vor fi protejaţi în urma reducerii riscului de inundare a proprietăţilor, precum şi peste 50.000 de turişti care se vor putea bucura de o plajă modernă. De asemenea, proiectul aduce avantaje majore în domeniul socio-economic pentru cei peste 122 de operatori economici identificaţi (hoteluri, restaurante, magazine, firme de pescuit etc.) care vor fi, de asemenea, protejaţi împotriva riscului de eroziune costieră. Proiectul a generat 250 de locuri de muncă temporare şi 10 permanente.

‘Proiectul în execuţie a început cu lucrările de reparaţie a digurilor de larg existente, construcţia de noi diguri de larg, reabilitarea şi prelungirea digurilor de protecţie, construcţia de diguri de protecţie a zonei înnisipate. Aceste structuri au fost realizate cu materiale precum: piatră de diferite sorturi, prefabricate — accropode II fabricate special în proiect şi demolarea unor structuri existente, lucrări executate în perioada februarie 2014 — octombrie 2015. Toate structurile costiere cu legătură la zona de plajă sunt accesibile pietonilor, astfel că turiştii s-au bucurat deja, începând cu vara anului 2015, de aceste construcţii hidrotehnice speciale prezente pe litoralul românesc’, precizează reprezentanţii Romair Consulting.

Compania 100% românească Romair Consulting a fost înfiinţată în anul 1997 şi implementează, la ora actuală, 147 de proiecte majore finanţate de către Uniunea Europeană (UE), cu o valoare totală de investiţie de peste 1,8 miliarde de euro, în domenii prioritare precum: infrastructură, mediu şi energie regenerabilă, agricultură, GIS şi topogeodezie, Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE). Compania a realizat aproximativ 18% din proiectele cu care România a intrat în UE. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata