Cine a aruncat în aer cursul. Cât poate BNR să ţină leul în viaţă

– Leul a inregistrat luni cel mai prost curs oficial din istorie, de 4,3257 lei/euro, in crestere cu 4,5 bani fata de cel de vineri. De data aceasta, prabusirea leului nu s-a datorat unui atac speculativ, ci faptului ca marile companii, romanii bogati dar si cei de rand, dupa o saptamana in care s-au anulat si s-au aprobat de cateva ori taierea pensiilor si majorarea TVA, au dat buzna la ghiseele bancare si la casele de schimb valutar pentru a cumpara valuta, speriati de posibilitatea unei deprecieri masive.

Dealerii arata cu degetul si spre declaratia unui director BNR, care a anuntat ca este posibila o explozie a cursului de pana la 6 lei/euro. Banca Nationala, in mod surprinzator, nu a intervenit in piata decat declarativ, explicand cursul maxim record prin faptul ca a avut loc un „soc psihologic”.

Rezervele BNR, de peste 34 de miliarde de euro, sunt suficiente pentru a mentine cursul cel putin un an, sustin economistii. Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, a indemnat la calm si a subliniat ca, din calculele Fondului, „cursul de echilibru” al Romaniei este de 4,1-4,2 lei/euro.

Speriati de posibilitatea unei deprecieri masive a leului, romanii, patroni sau simpli angajati, au dat fuga la banci si la casele de schimb valutar si si-au transformat leii in euro. Rezultatul a fost unul usor de anticipat: cererea mare de valuta a dus cursul la un nou maxim istoric, romanii depreciind practic leul de frica deprecierii.

„Nu este vorba despre niciun atac si nici nu sunt strainii de vina pentru caderea leului. Nu e vorba despre bancheri englezi sau americani. Cauza este in mare parte una interna. Oamenii cu bani din Romania si unele firme mari, mai ales retaileri, auzind declaratia oficialului BNR privind posibilitatea unui curs de pana la 6 lei pentru un euro, au decis sa renunte la depozitele in lei pe care le aveau si sa le treaca in euro, ceea ce a dus la cresterea cursului”, a declarat un dealer.

Integral in Gandul

Citește și
2 Comentarii
  1. Raddu spune

    „Rezervele BNR, de peste 34 de miliarde de euro, sunt suficiente pentru a mentine cursul cel putin un an, sustin economistii.”
    Una la mana, un an trece repede 🙂
    Doi, nu toate rezervele pot fi folosite pentru a mentine cursul la un nivel artificial (care oricum s-ar prabusi dupa aia). E de ajuns ca aceste rezerve sa scada la jumatate, si deja statul s-a lins pe bot de imprumuturi externe (cine le-ar mai garanta?)

  2. pensionar spune

    ACAEASTA MIZERIA SOCIALA SE DATOREAZA CANPANIEI DE REALEGERE A LUI BASESCU, IN CONPLICITATE CU BNR.ASTA O PLATESTE POPULATIA PENTRU GALETI, UNBRELE, PIX, SI BANI ARUNCATTI DE BRANZA IN DIASPORA CI ANBASADORUL ROMANIEI IN PARIS.MULTUMITI LOR CEI CARE VOR SA DEA VINA PE NEREUSITA TAIERI PENSIILOR LA CEI MURIBUNZI DUPA 40 ANI.A REUSIT BASECU URA, CINISM, APROPE LINSAZ INPOTRIVA PENSIONARILOR NU INPOTRIVA LOR CARE SUNT INCAPABILI SA CONDUCA ROMANIA BASESCU-BOC.ASTA E PRESEDINTE???????

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata