Cine angajează bugetari. De ce cred patronii că angajaţii de la stat sunt „virusaţi”

– Puţinii oameni de afaceri care ar fi dispuşi să ofere un loc de muncă bugetarilor daţi afară spun că oferta lor este, în general, muncă de necalificat. Mulţi dintre ei însă susţin că nici nu vor să audă de bugetari, informează Gândul.

.
Perspectivele bugetarilor la ora actuală, când vine vorba despre găsirea unui alt loc de muncă, sunt destul de sumbre. Majoritatea patronilor intervievaţi de Gândul susţin că nu au nevoie de „birocraţi”, că nu au încredere în angajaţii de la stat pentru că sunt „virusaţi” şi, nu în ultimul rând, că preocuparea lor acum este concedierea propriilor oameni şi nu noile angajări.

Sunt însă şi unii oameni de afaceri care spun că ar angaja şi mâine câţiva bugetari disponibilizaţi, dar numai dacă aceştia sunt dispuşi să lucreze ca fierar-betonist, faianţar sau ca necalificat, „până învaţă o meserie”.

Beniamin Rus, patronul grupului de firme Selina din Bihor, are în momentul de faţă circa 800 de angajaţi. „Greu aduci un bugetar în mediul privat, pentru că diferenţa dintre noi şi sectorul bugetar este că la privat se merge la serviciu. La noi, omul e obligat să lucreze şi în timpul serviciului”, a declarat pentru Gândul Rus.

El a precizat că, dacă ar angaja bugetari totuşi, ar face-o numai pentru că ar fi „o măsură de protecţie socială”. „Asta pentru că eu consider că majoriatea sunt «virusaţi». Am avut un inginer bun prin anii ’90, pe care îl plăteam, la acea vreme, cu 7 milioane de lei lunar, şi a plecat la primărie pentru un salariu de 4 milioane. A preferat să plece, chiar dacă era salariul aproape la jumătate, pentru că acolo lucra şi de cinci ori mai puţin decât la noi”, a explicat Rus.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata