Cine caută resursele din Marea Neagră

Patru zone petroliere câştigate la Haga au fost concesionate. Două dintre perimetrele din Marea Neagră câştigate de România în urma deciziei de anul trecut a Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga vor fi căutate de ţiţei şi gaze de ruşii de la Lukoil împreună cu o companie americană implicată într-un scandal politic la Kiev, publică Evenimentul Zilei.

Exploratorilor străini li se alătură, pentru alte două perimetre, o companie românească patronată de un fost administrator la două firme asociate lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Petromar Resources, care deţine 20 de procente în consorţiul format cu britanicii de la Melrose Resources, este singura societate din România care va explora perimetrele câştigate la Haga, respectiv Muridava şi Cobălcescu. Parte a grupului Upetrom, firma e patronată de Gabriel Comănescu.

Din 11 zone offshore din Marea Neagă propuse spre explorare, doar cinci au fost concesionate. Patru dintre ele – Muridava, Cobălcescu, Rapsodia şi Trident – se află în zona câştigată la Haga. Urmează parafarea unor contracte pe 30 de ani, cu posibilitate de prelungire pentru încă 15 dacă vor fi descoperite resurse.

Verdictul Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga a scos la lumină faptul că două perimetre, Pelican şi Midia, din zona maritimă disputată de România şi Ucraina, au fost concesionate în 1992 companiei canadiene Sterling Resources. Unul dintre partenerii de afaceri pe care Sterling s-a bazat a fost Dinu Patriciu, pe vremea când era proprietarul Rompetrol.

Un punct nevralgic l-a reprezentat o hotărâre de guvern dată în mandatul lui Tăriceanu, prin care a fost parafat un act adiţional la contractul iniţial. Potrivit raportului Corpului de Control solicitat de Emil Boc, prin acest act înţelegerea din 1992 a fost schimbată radical.

Dacă, iniţial, Sterling avea drept de „explorare şi împărţire a producţiei”, cabinetul Tăriceanu i-a netezit drumul spre un „acord petrolier” care permite şi exploatarea resurselor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata