Cine plăteşte faţada blocului?

Proprietarii clădirilor vor fi obligaţi să-şi refacă faţadele imobilelor pe banii lor, altfel riscând să fie amendaţi de primării. Deşi încă în fază de proiect, ordonanţa de urgenţă are mulţi adversari, scrie România Liberă.

Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari „Habitat”, susţine că ideea ca proprietarul să îşi întreţină proprietatea este bună în principiu şi că există reglementări similare şi în străinătate, dar trebuie avute în vedere aspectele locale.

Preşedintele „Habitat” e de părere că trebuie făcut un fel de program naţional, astfel încât, de exemplu, pentru o reparaţie de până la 1.000 lei/membru de familie să fie obligatoriu ca în termen de 6 luni să-şi facă pe banii lor, dacă nu, să fie pe fonduri guvernamentale sau alte tipuri de facilităţi fiscale.

„Ideea nu e rea, dar trebuie să vii cu ceva pe lângă, mai ales într-o perioadă de criză. Cei care nu au bani trebuie ajutaţi, ca să nu facă puşcărie că le cade casa pe ei. Nu ştiu cum se face că politicienii s-au hotărât acum să îşi arate muşchii. Sau poate mizează pe faptul că atunci când oamenii sunt leşinaţi de foame nu au putere de reacţie„, conchide Mereuţă.

Potrivit proiectului iniţiat de Ministerul Dezvoltării, „Reabilitarea structural-arhitecturală exterioară a construcţiei” se va face din propria iniţiativă a proprietarului sau la cererea autorităţilor locale. Dacă proprietarul nu face această reabilitare din proprie iniţiativă, atunci va fi obligat de primării să le facă în maximum şase luni de la data notificării. Dacă proprietarul refuză, lucrările vor fi făcute de primării, urmând ca banii să fie recuperaţi de la proprietar până la recepţia finală a lucrării. În continuare, dacă proprietarul refuză plata, va fi acţionat în instanţă.

Amenzile pentru nerespectarea obligaţiei de renovare sunt cuprinse între 2.000 de lei şi 10.000 de lei.

„În mod normal, înainte să vii să ameninţi cu amenzi, trebuie să faci ceva astfel încât oamenii să poată să-şi refacă locuinţele fără să resimtă financiar această operaţiune, aşa cum s-a făcut în toate ţările civilizate ale Europei”, este de părere Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România.


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata