Cine rămâne în spitale după marea emigrare

38% din cadrele medicale sunt hotărâte să plece la lucru în străinătate din cauza salariilor mici şi a nesiguranţei locului de muncă, arată un studiu în domeniu comandat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară“. Cei care pleacă au între 30 şi 39 de ani şi peste 10 ani de experienţă. „E o problemă a ţărilor din Est şi va mai dura încă 20 de ani“, a spus Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.

Sătulă de salariul mic şi de programul supraîncărcat, medic în Iaşi, Mariana Floria pleacă în Belgia pentru a-şi face meseria în condiţii decente. Doctoriţa va lucra din septembrie în cadrul Clinicii Universităţii Catolice „Mont-Godinne” din Belgia pentru o leafă anuală de 38.000 de euro. Mariana Floria a absolvit Medicina la Iaşi în 2002. Anii IV şi V de rezidenţiat i-a urmat la Clinicile Universităţii Catolice „Mont-Godinne”, unde a lucrat la Secţia de Cardiologie. Câştiga lunar 1.600 – 1.800 de euro, faţă de nici 200 de euro cât ar fi obţinut ca rezident în ţară, scrie Adevărul.ro.

De trei ani s-a întors la Iaşi şi este medic la Clinica II a Spitalului „Sf. Spiridon”. Salariul de bază e de 1.600 de lei. Cu tot cu sporuri, leafa se ridică la cel mult 2.100 de lei. Pentru aceşti bani, ieşeanca face câte trei-patru gărzi pe lună, ceea ce înseamnă 24 de ore de muncă la foc continuu. În plus, consultă 25 de pacienţi pe zi şi are grijă de alte 40 de persoane internate în clinică. „Este o muncă inumană. Nu mai ai timp nici să respiri”, a declarat medicul.

Pentru că în Belgia câştiga de zece ori mai bine şi monitoriza un salon cu 24 de pacienţi, dr. Floria va pleca săptămâna viitoare din nou în această ţară pentru 38.000 de euro pe an, la care se adaugă plata pentru orele suplimentare şi gărzile de weekend.

Migrează profesioniştii: 12.800 de cadre plecate

Motivele care determină cadrele medicale să plece din ţară sunt în principal legate de salariile mari din Occident, de nevoia de a câştiga suficient pentru a-şi întreţine familia şi a putea plăti datoriile. Potrivit studiului „Tendinţa de migrare a personalului din sistemul sanitar”, comandat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, procentul celor care sunt hotărâţi să plece la muncă afară e de 38%. Cei mai mulţi dintre cei care doresc să emigreze sunt profesionişti, au între 30 şi 39 de ani, cu o vechime de peste 10 de ani în specialitate.

„Nu cunosc niciun caz de medic întors pentru că nu s-a adaptat profesional”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata