Cioloş: Brexit nu este doar un moment trist, este şi unul de la care putem reconstrui

30

Premierul Dacian Cioloş afirmă că referendumul din Marea Britanie reprezintă un moment de cumpănă pentru Uniunea Europeană şi că, personal, priveşte Brexitul nu doar ca pe un moment trist, ci şi ca pe unul de la care se poate începe reconstrucţia UE.

„Referendumul din Marea Britanie este un moment de cumpănă pentru Uniunea Europeană. Personal, sunt convins că din acest proces vor ieşi câştigători doar cei care îşi vor folosi energia şi inteligenţa pentru a construi. O Uniune mai bună, mai transparentă, mai aproape de oameni, mai aproape de cei care vor să circule în continuare în UE fără vize, să poată alege unde muncesc sau studiază, să poată investi fără prea multe oprelişti şi birocraţie. În lumea complexă, globalizată de azi, nu văd niciun stat membru al UE care să poată să se dezvolte şi să o ducă mai bine fără a coopera cu celelalte. Pentru mine, Brexit nu este doar un moment trist (dar respect decizia celor care au dorit asta şi au votat în acest sens). Este şi un moment de la care putem începe un proces de reconstrucţie”, a scris Cioloş pe Facebook.

Premierul aminteşte că, „dincolo de critici şi de pesimism, dincolo de păcatul populismului”, este nevoie ca românii să îşi asume şi să participe la evoluţia unui proiect la care „noi (…) ne-am asociat pe drum şi care a ajuns acum la o răscruce”.

„Uniunea Europeană, cetăţenii ei au nevoie de politici responsabile şi bine explicate, de curaj şi de încredere. Desigur, este nevoie de lideri cu viziune, dar mai ales şi mai mult decât oricând este nevoie de lideri care să ştie să asculte şi să integreze în deciziile lor ceea ce aud”, mai scrie prim-ministrul.

Cioloş aminteşte că a trăit un moment similar, la scară mai mică, atunci când era comisar european responsabil cu Politica Agricolă Comună.

„În 2010, mulţi oameni, nemulţumiţi de cum arăta Politica Agricolă Europeană, se întrebau dacă mai are viitor. Am început atunci o dezbatere amplă, nu doar cu politicienii, dar mai ales cu oamenii, cu fermierii, mari şi mici, cu ONG-urile, cu toţi cei care aveau un interes în agricultură şi alimentaţie. Concluzia a fost că trebuie să continuăm, dar altfel. Concluzia a fost că trebuie pornit de la a recunoaşte şi accepta diversitatea aşteptărilor, a felului şi nevoilor de sprijin, menţinând în acelaşi timp unitatea proiectului. În cele din urmă am obţinut acordul pentru o nouă Politică Agricolă”, relatează Cioloş.

În opinia premierului, pentru România, „UE este un proiect esenţial”.

„Dacă e aşa, asta presupune acum să gândim şi proiectul nostru de dezvoltare aici, acasă, în acest context. Uniunea Europeană are nevoie să evolueze, să crească pornind de la valorile ei fundamentale şi să asculte cu atenţie ceea ce îşi doresc oamenii, la bază. Uniunea Europeană este un drum pe care nimeni nu a călcat până acum, care se construieşte din mers. Ezitările, crizele, dificultăţile sunt fireşti şi nu pot decât să ne întărească. Este foarte uşor să distrugi. Este foarte greu să construieşti. Însă, ceea ce ne duce mai departe este credinţa că putem face mai bine”, conchide prim-ministrul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News