Cioloş despre dezinfectanţii de la spitale: Au fost contracte cu dedicaţie, caietele de sarcini erau adaptate

27

Premierul Dacian Cioloş a declarat vineri, 20 mai, la Ministerul Sănătăţii, referindu-se la dezinfectanţi, că au existat contracte cu „dedicaţie”, iar caietele de sarcini erau „adaptate” la nivelul spitalelor cu anumite specificaţii pe care numai o firmă sau unele firme le puteau îndeplini.

Întrebat dacă au existat contracte cu dedicaţie, premierul a răspuns: „Sigur au fost, atâta timp cât au fost caiete de sarcini care erau adaptate la nivelul spitalului cu anumite specificaţii pe care numai o firmă sau unele firme le puteau îndeplini, evident că este vorba de contracte cu dedicaţie”.

El a precizat că responsabilitatea sa şi a Guvernului este ca, atunci când există astfel de informaţii, ele să fie date organelor abilitate, care să continue cercetările şi să verifice veridicitatea sau nu a unor astfel de suspiciuni.

„Ceea ce noi putem să facem şi facem este modificarea cadrului legislativ pentru ca astfel de lucruri să nu mai fie posibile. (…) Eu cred că în maxim zece zile — două săptămâni Corpul de control va fi în măsură să îmi prezinte câteva prime elemente de raport ale controalelor care le-au făcut. Controalele vor continua. (…) Oricum vă asigur că toate elementele pe care le găsim nu doar că le vom trimite, atunci când este vorba de suspiciuni de fapte penale, le vom trimite la Parchet sau la DNA — ştiu că există deja anumite informaţii care au fost trimise tocmai pentru a nu pierde timpul—, dar le vom face şi publice imediat ce rapoartele vor fi finalizate”, a spus premierul.

Șeful Guvernului a afirmat că s-ar putea reveni la achiziţii centralizate şi la caiete de sarcini standardizate.

„A fost o vreme când mai multe produse erau achiziţionate de Unitatea de Achiziţii Centralizate de la minister. Am observat că, în ultimii ani, multe din aceste atribuţii au fost suprimate şi au fost returnate spre spitale. O să revenim la achiziţii centralizate sau la astfel de caiete de sarcini standardizate”, a spus Dacian Cioloş.

Prim-ministrul a precizat că vor continua verificările şi pentru alte tipuri de produse.

Potrivit lui Cioloş, săptămâna viitoare vor fi adoptate ordine de ministru şi hotărâri de Guvern care vizează intrarea pe piaţă şi menţinerea pe piaţă a biocidelor.

„I-am mai spus domnului ministru (al Sănătăţii — n.r.) ceea ce eu am reuşit să fac în perioada foarte scurtă de interimat cu cele câteva acte normative de implementare pe care le-am pregătit şi care săptămâna viitoare vor putea fi adoptate — ordine de ministru şi hotărâri de guvern — este un pachet de măsuri care vizează intrarea pe piaţă a biocidelor şi menţinerea pe piaţă a biocidelor pentru un control periodic, pentru a ne asigura că evităm situaţii în care o firmă, odată intrată pe piaţă, ani de zile deja nimeni nu mai controlează şi nu mai ştie nimic despre calitatea produselor. Deci am schimbat aici lucrurile şi vom veni cu exigenţe noi pornind chiar şi de la practici europene”, a susţinut Cioloş.

El a menţionat că un alt pachet de măsuri vizează dezinfecţiile în spitale, cu proceduri şi norme de respectat, dar şi cu măsuri de control al implementării acestor norme.

Prim-ministrul Dacian Cioloş a fost prezent vineri la instalarea noului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News