Cioloş: Înainte de a livra prima tranşă a ajutorului rambursabil, ne aşteptăm ca Republica Moldova să implementeze reforme

Premierul Dacian Cioloş a declarat marţi, 26 ianaurie, că Guvernul de la Bucureşti va transmite prima tranşă din ajutorul rambursabil destinat Republicii Moldova doar după ce Chişinăul va lua măsuri concrete de reformă, ce se vor regăsi pe o listă trimisă de autorităţile române până la sfârşitul acestei săptămâni.

„Înainte de a livra prima tranşă a acestui acord, ne aşteptăm din partea Guvernului Republicii Moldova să vină cu câteva măsuri concrete care să demonstreze voinţa de reformă. Și i-am spus (premierului moldovean — n.r.) că în următoarele zile, până la sfârşitul săptămânii, vom veni cu o listă de câteva măsuri pe care Guvernul ar putea să le ia înainte de a transmite de la Bucureşti această primă tranşă. Totodată, România doreşte să îşi coordoneze sprijinul financiar rambursabil şi cu Comisia Europeană şi cu FMI”, a spus Cioloş la Palatul Victoria, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul de la Chişinău, Pavel Filip.

De asemenea, premierul român a afirmat că se analizează de către Executivul de la Bucureşti posibilitatea acordării „unui sprijin de urgenţă pentru a ajuta cetăţenii nevoiaşi din Republica Moldova” să depăşească perioada de iarnă.

Potrivit prim-ministrului, este vorba despre alimente şi materiale de încălzire.

Surse oficiale au precizat că printre solicitările care vor fi transmise Chişinăului se află numirea unui guvernator al Băncii Naţionale a Republicii Moldova, implementarea Acordului de asociere a R. Moldova la UE, aprobarea pachetului de măsuri anticorupţie şi un alt pachet de legi referitoare la mediul de afaceri. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata