„Ciorapul” românesc prinde mai bine decât depozitul bancar

După evenimentele din ultimii ani în care băncile au pierdut mult din încrederea populaţiei, dar şi din cauza impozitării economiilor, românii preferă să-şi ţină banii „la saltea”, scrie Evenimentul Zilei.

Trei din patru români aleg să-şi ţină banii „la ciorap”, în timp ce numai unul îi depune la bancă, dacă mai rămân după ce-şi achită toate obligaţiile financiare, se arată într-un studiu comandat de Banca Mondială şi prezentat ieri.

Aproape 14% dintre cei care au fost chestionaţi au menţionat că preferă să împrumute bani rudelor sau prietenilor decât să-i cheltuiască sau să-i întrebuinţeze în vreun alt fel. Doar un român din 100 alege să investească banii în aur şi alte bijuterii.

Cu toate acestea, documentul instituţiei financiare indică faptul că două treimi dintre români abia reuşesc să-şi acopere cheltuielile de zi cu zi, în unele cazuri acest lucru fiind chiar imposibil de făcut.


Puţini strâng bani de pensie sau pentru copii

Dacă ar fi puşi în situaţia bugetarilor, adică să se trezească cu scăderea veniturilor cu 25%, doi din trei români spun că s-ar putea întreţine pentru cel mult trei luni, iar apoi vor intra pe datorie.

Întrebaţi care este motivaţia pentru care îşi economisesc banii în diferitele moduri, majoritatea copleşitoare, de aproape 80%, a menţionat că „zilele negre” sunt încă la orizont şi presimt alte cheltuieli neaşteptate.

Doar 11% dintre respondenţi preferă să pună banii rămaşi după cheltuieli pentru o pensie mai bună. Aproape 20% dintre români se gândesc şi la următoarea generaţie, ei motivând economiile cu „ţintă” spre copii, drept moştenire.


„Creditul pe caiet”, un succes de cartier la noi

O treime dintre conaţionali au apelat la „creditul pe caiet” în ultimii trei ani după ce au trecut prin pierderi de salariu, în timp ce acum doar 24% dintre ei ar mai face acest lucru.

Dacă pentru achiziţia de alimente se apelează la vânzător, la capitolul finanţe, 41% dintre cei chestionaţi au răspuns că apelează la prieteni şi rude pentru a împrumuta bani. Foarte puţini sunt cei care au deja nişte bani puşi la „ciorap” pentru zile negre, şi pot apela la aceste fonduri – doar 12% dintre respondenţi se bucură de respectivul lux. Şi mai puţini sunt românii dispuşi să lucreze ore suplimentare pentru a-şi mai creşte puţin veniturile, doar 10%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata