Circa 30% din recolta de grâu nu va putea fi utilizată în panificaţie

Circa 30% din recolta de grâu din acest an nu va putea fi utilizată în panificaţie din cauza ploilor abundente care au afectat culturile agricole, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Rădulescu.

„Cred că vom ajunge, în acest an, la o producţie totală de cinci milioane de tone de grâu, dar, din păcate, circa 30 la sută din recoltă nu va putea fi utilizată în panificaţie. Până nu vom recolta integral suprafaţa cultivată cu grâu nu pot spune dacă vom apela la importuri. Sper ca până la data de 10 august să avem cifre finale”, a spus Rădulescu.

Potrivit datelor MADR, până la data de 28 iulie a fost recoltată o suprafaţă de 1,54 milioane ha (75 la sută), producţia obţinută cifrându-se la aproape 4,4 milioane tone de grâu, cu o medie de 2,8 tone la ha.

Rădulescu consideră că de pe cele încă 500.000 de ha aflate în cultură se vor putea obţine cel puţin 600.000 de tone de grâu, chiar dacă randamentul va fi de numai o tonă la hectar.

În primăvară, estimările iniţiale ale MADR pentru recolta totală de grâu din 2010 erau de 6,64 milioane tone, de pe 2,064 milioane hectare, dar ploile abundente au determinat încolţirea grâului în spic şi imposibilitatea recoltării în perioada optimă.

În ceea ce priveşte preţul de vânzare la grâu, oficialii MADR au anunţat, recent, că este în creştere şi se cifrează între 0,5 – 0,52 lei/kg pentru grâul panificabil.

„Consider că procesatorii care importă acum grâu din Ungaria motivând că grâul nostru este de slabă calitate, nu au la ora actuală decât considerente de preţ, deoarece acesta este mai ieftin cu 25 la sută decât grâul care se vinde pe piaţa internă”, a mai spus Rădulescu.

Potrivit datelor MADR, cea mai mare cantitate de grâu a fost recoltată în sectorul privat – 4,29 milioane tone, iar diferenţa în sectorul de stat.Cantitatea de grâu livrată în spaţiile de depozitare se ridică la 2,618 milioane tone, alte 1,66 milioane tone aflându-se în gospodăriile individuale.

În 2010, inundaţiile au compromis aproape 110.500 hectare cultivate cu grâu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata