Circa 600 de avocaţi din Baroul Bucureşti ar putea fi suspendaţi pentru neplata contribuţiilor profesionale

Aproape 600 de avocaţi din Baroul Bucureşti ar putea fi suspendaţi, începând cu data de 1 martie, pentru neplata contribuţiilor profesionale într-o perioadă mai mare de trei luni, ca urmare a adoptării de către Consiliul Baroului Bucureşti a unei hotărâri în acest sens.

„Conform situaţiei pe care am avut-o în vedere pe 26 ianuarie, când am adoptat hotărârea, sunt 582 de avocaţi care nu şi-au plătit contribuţiile profesionale, din 9.845 de avocaţi activi în Baroul Bucureşti. (…) În legea şi statutul profesiei de avocat avem o dispoziţie care prevede că, în ipoteza în care un avocat nu îşi achită trei luni contribuţiile profesionale către barou, într-un cuantum de 35 de lei pe lună în cazul avocaţilor definitivi şi 15 lei pe lună pentru stagiari, ei vor fi suspendaţi, dar nu ca măsură disciplinară, ci prin efectul legii. Nu am un total al valorii (contribuţiilor profesionale — n.r.) neplătite, însă, din ceea ce ştiu, făcând o socoteală, la un moment dat erau aproximativ un milion de lei, iar bugetul baroului este anual de vreo 7 sau 8 milioane de lei”, a declarat, joi, Ion Dragne, decanul Bariului Bucureşti.

Potrivit acestuia, dacă avocaţii restanţieri îşi plătesc contribuţiile profesionale până la data de 1 martie nu vor fi suspendaţi din profesie. El a precizat însă că, dacă nu le achită, sunt trecuţi pe tabloul avocaţilor suspendaţi pentru neplata contribuţiilor profesionale.

„Nu îşi pierd calitatea de avocat. Pot să intre în tabloul avocaţilor activi, cu alte cuvinte să îşi exercite profesia, după plata restanţelor, dar în acest interval, din păcate, nu pot exercita profesia legal. Pentru a fi repuşi în tabloul avocaţilor activi trebuie să achite o taxă de reînscriere, care este în jur de 3.000 de lei”, a precizat Dragne.

El a menţionat că, în iulie 2015, aproximativ 2.000 de avocaţi aveau restanţe la bugetul Baroului Bucureşti şi că, ulterior, în jur de 1.500 au intrat în legalitate.

„Cei mai mulţi au plătit. Foarte puţini au cerut acord de eşalonări. Consiliul Baroului nu a respins nicio cerere de acord de eşalonări, pentru că nu este scopul Baroului Bucureşti să îşi vadă avocaţii suspendaţi şi nu este scopul să îi sancţioneze pe cei care nu au temporar sumele de bani care să le permită să fie în exerciţiul profesiei, însă, după ce am epuizat aceste proceduri, este firesc să aplicăm şi dispoziţii din lege. (…) Ca membru al Baroului Bucureşti sunt dezolat că există avocaţi care nu îşi achită voluntar contribuţiile profesionale. Sunt alături de cei care nu pot să achite şi sunt gata să susţin orice cerere de acord de amânări la plată şi sper ca situaţia aceasta să se rezolve prin intrarea colegilor noştri într-o normalitate”, a declarat Ion Dragne, adăugând că unii dintre avocaţi nu şi-au plătit contribuţiile profesionale de trei ani.

Potrivit site-ului BB, hotărârea Consiliul Baroului Bucureşti se referă la neîndeplinirea pe o perioadă mai mare de trei luni a obligaţiilor de plată a contribuţiilor profesionale către bugetul baroului.

„Până la 1 martie 2016, dată la care suspendarea dispusă îşi va produce efectele, avocaţii (…) vor putea achita taxele profesionale restante către bugetul Baroului Bucureşti şi vor putea solicita radierea din tabel. La 1 martie, după actualizarea tabelului anexat hotărârii, ca efect al radierii avocaţilor care şi-au îndeplinit obligaţiile, vor fi emise decizii individuale de aplicare a măsurii suspendării pentru neplată, cu consecinţa trecerii pe Tabloul avocaţilor fără drept de exercitare a profesiei. Până la 1 martie, avocaţii care au motive temeinice pentru neexecutarea obligaţiei de plată pot solicita amânări sau eşalonări, cereri care urmează să fie analizate şi soluţionate de către Consiliul Baroului Bucureşti”, mai relevă sursa citată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata