Circulaţia trenurilor se va desfăşura în condiţii de iarnă; comandamentul de iarnă, operaţional

Circulaţia trenurilor se va desfăşura conform reglementărilor specifice condiţiilor de iarnă, iar comandamentul de iarnă instituit rămâne în continuare operaţional, în urma noilor avertizări meteo de ninsoare şi viscol, emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, informează, miercuri, companiile feroviare.

Potrivit unui comunicat al CFR Călători, angajaţii companiilor feroviare vor comunica permanent modificările care intervin în graficul trenurilor şi vor interveni cu utilaje pentru deszăpezire, astfel încât circulaţia trenurilor să se desfăşoare în condiţii de siguranţă pe toate rutele de cale ferată.

„Înainte de plecările trenurilor în cursă, garniturile sunt pregătite pentru circulaţie în condiţii de iarnă şi se încearcă asigurarea locomotivelor Diesel de rezervă în toate zonele afectate. De asemenea, se va asigura alimentarea cu energie electrică a garniturilor aflate în staţionare – pentru a fi menţinută căldura în trenuri la un nivel de confort termic. Se va distribui ceai cald pasagerilor în gările cu flux mare de călători de pe raza sucursalelor feroviare Constanţa, Galaţi, Bucureşti, Craiova şi, la nevoie, Braşov şi Iaşi”, se menţionează în comunicat.

În condiţiile speciale de circulaţie din această perioadă, pentru preîntâmpinarea unor eventuale blocaje în traficul feroviar se iau măsuri de intervenţie cu utilaje, pluguri de zăpadă şi forţă umană, existând posibilitatea introducerii de limitări de viteză sau staţionări ale trenurilor în gări în intervalul de timp necesar intervenţiilor de deszăpezire a liniilor şi a macazurilor, ceea ce va genera întârzieri faţă de graficul de circulaţie, avertizează CFR Călători.

Compania subliniază că toate aceste măsuri sunt necesare pentru facilitarea accesului utilajelor în zonele afectate de viscol şi pentru a se evita blocarea în parcurs.

De asemenea, călătorii sunt sfătuiţi să se informeze despre condiţiile meteo şi să apeleze telefonic gara CFR din localitatea de plecare pentru informaţii actualizate despre mersul trenului cu care intenţionează să călătorească, în condiţiile în care există posibilitatea apariţiei de modificări/perturbări în programul de circulaţie al trenurilor.

„Companiile feroviare ţin legătura operativ şi centralizat astfel încât personalul de serviciu din trenurile aflate în parcurs şi cel din gări să colaboreze în luarea celor mai potrivite măsuri pentru prevenirea situaţiilor neplăcute. Cei care doresc să renunţe la călătorie au posibilitatea de a primi contravaloarea biletelor pentru traseul neefectuat. Personalul feroviar este la dispoziţia călătorilor, oferindu-le asistenţă în gări şi la bordul trenurilor. Prioritatea celor două companii feroviare – CFR şi CFR Călători – este ca transportul pasagerilor să se desfăşoare conform procedurilor specifice privind siguranţa şi securitatea pasagerilor şi a circulaţiei în condiţii de iarnă”, se mai spune în comunicat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata