Claudiu Năsiu ministrul Economiei, anunţă o ordonanţă care desfiinţează funcţiile de administratori „speciali” pentru privatizare

Din reglementările sistemului economic, ministrul economiei, Claudiu Năsui a anunţat, ”Astăzi punem pe circuitul de avizare o Ordonanţă de Urgenţă prin care desfiinţăm sinecurile administratorilor „speciali” pentru privatizare din companiile de stat.

Ce sunt administratorii „speciali”? O găselniţă a guvernului Năstase prin care a creat sinecuri bine plătite pentru activul de partid. Pe hârtie, administratorii speciali pregăteau companiile de stat pentru privatizare. În realitate, de ani de zile România n-a mai privatizat nimic. Din 2002 aceşti aşa-zis administratori tot pregătesc privatizări şi se vede cât de bine au făcut-o după halul în care au ajuns cele mai multe companii de stat.

Legea care a creat sinecurile acestea se numea „pentru instituirea unor măsuri pentru accelerarea privatizării companiilor de stat”. După 20 de ani, nu doar că aceste companii nu sunt privatizate, dar nu mai sunt nici măcar privatizabile. Din companiile „noastre” au făcut companiile „lor” şi le-au transformat în găuri negre prin care au sifonat bani două decenii întregi”, a spus Claudiu Năsui în postarea sa.

În opinia ministrului,  acest administrator special are în unele cazuri, un salariu de până la 19.000 lei pe lună, iar companiile au acumulat datorii, care apoi au fost şterse periodic.

”Şi dacă vă întrebaţi de unde au bani aceste găuri negre care sunt în pragul falimentului, răspunsul e simplu: de la buget, adică de la contribuabili. Companiile s-au îndatorat în neştire sub administrarea „specială”, apoi datoriile au fost şterse periodic. Regimul administrării „speciale” prevede chiar şi suspendarea executărilor silite ale ANAF. Un privilegiu la care orice antreprenor normal, poprit de fisc până şi pentru câţiva lei, nu poate nici să viseze”.

De altfel, Claudiu Năsui a mai spus că UE a solicitat în repetate rânduri României să abroge acest regim ”special”, ţara noastră fiind în risc de infringement.

”Dar statul implementează mult mai repede directivele europene când e vorba de birocraţie şi povară suplimentară pe economie, niciodată când înseamnă să renunţe la bani şi privilegii pentru cadrele de partid”.

În contextul politico-economic, ministrul Năsui a încheiat spunând că pune stop găurilor negre şi căpuşărilor, şi abrogă normele care au făcut toate acestea să fie „legale” timp de 20 de ani.

În conformitatea legii 137/2002, de la data instituirii procedurii de administrare specială în perioada de privatizare, la societatea comercială se aplică următoarele măsuri excepţionale:

-creditorii bugetari, la solicitarea administratorului special, vor ridica toate sarcinile care grevează asupra activelor societăţii comerciale care urmează a fi vândute, externalizate sau transferate, în scopul creşterii atractivităţii la privatizare, iar sumele încasate din vânzarea activelor se distribuie proporţional creditorilor bugetari care au instituit sarcinile, potrivit normelor metodologice emise în aplicarea prezentei legi;

– creditorii bugetari vor suspenda, până la transferul dreptului de proprietate asupra acţiunilor, aplicarea oricărei măsuri de executare silită începută asupra societăţii comerciale şi nu vor face nici un demers pentru instituirea unor noi astfel de măsuri. Aceleaşi dispoziţii sunt aplicabile şi instituţiei publice implicate, dacă are calitatea de creditor.

Iar această procedură de administrare specială, în perioada de privatizare încetează la data transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor, în situaţia unei privatizari finalizate, sau la data stabilită prin ordin ori prin decizie.

Sursa: Businessmagazin.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata