Cluj: Drumul Crucii, refăcut de zeci de enoriaşi greco-catolici în amintirea suferinţelor lui Hristos

Peste o sută de credincioşi au participat miercuri, 16 aprilie, la o procesiune pe care Episcopia Română Unită, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla o organizează în fiecare an, în ultimul deceniu, înainte de Sfintele Sărbători de Paşte.

‘Drumul Crucii’ este străbătut în mod simbolic pe un traseu din centrul oraşului Cluj-Napoca, din Piaţa Unirii, unde se află Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail, până la mijlocul Bulevardului Eroilor, unde este Biserica greco-catolică ‘Schimbarea la faţă’.

Procesiunea este deschisă de un personaj care îl întruchipează pe Hristos cărând crucea, cu coroana de spini pe cap şi flancat de doi soldaţi.

În urma sa vin înalţii prelaţi ai episcopiei, printre care şi episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu, precum şi zecile de enoriaşi.

Pe traseu participanţii intonează cântări specifice evenimentului, după care procesiunea pătrunde în biserică, unde se citesc lecturi din Sfânta Scriptură.

Evenimentul este organizat cu scopul de a-i face pe cei care întâlnesc procesiunea să îşi amintească de sacrificiul lui Hristos, dar şi de a conştientiza adevărul istoric al existenţei Fiului lui Dumnezeu.

‘Bucuraţi-vă! Este primul cuvânt ce răsună de pe buzele Celui răstignit acum Înviat din morţi. Cu acest cuvânt, Isus înviat întâmpină femeile care alergau să ducă vestea cea bună apostolilor. Acel Isus pe care îl văzuseră batjocorit, răstignit şi aşezat în mormânt, a învins moartea şi acum doreşte să le transmită bucuria victoriei Sale depline şi definitive asupra morţii. Vestea învierii Celui răstignit constituie, atunci, ca şi acum, nucleul credinţei creştine şi motivul principal al bucuriei creştine’, a declarat episcopul Florentin Crihălmeanu, miercuri, în mesajul său pascal dedicat credincioşilor.

Episcopul urmează să fie joi protagonistul unui ritual pe care, de asemenea, îl repetă în fiecare an în Joia Mare şi care este menit să amintească enoriaşilor de smerenie. Florentin Crihălmeanu va spăla picioarele a 12 preoţi şi studenţi seminarişti, aşa precum Isus Hristos a spălat picioarele ucenicilor săi la Cina cea de Taină. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata