Cluj: Intervenţie chirurgicală transmisă în premieră mondială, în direct, în sistem 3D

O echipă de medici români şi italieni a realizat vineri, 2 iulie, în premieră mondială, la Spitalul Municipal Clujana, o operaţie care a fost transmisă în direct, în sistem 3D. Astfel, o grupă de 30 de medici rezidenţi şi de studenţi vizionat, în timp real, ceea ce în mod normal nu vede decât chirurgul care operează. Intervenţia a fost realizată cu un robot chirurgical Da Vinci cu patru braţe.

Pacientul este un bărbat de 55 de ani care are cancer de prostată. Medicul italian a mai explicat că robotul a fost conceput pentru operaţii la mare distanţă şi pentru situaţii extrem de speciale, cum ar fi războiul sau intervenţiile făcute pe nave spaţiale. Aparatul are capacitatea de a prelua imaginea cu două camere de luat vederi, care creează efectul stereoscopic, de profunzime.

Operaţiile de cancer de prostată, au explicat şi specialiştii români, sunt unele dintre cele mai hemoragice intervenţii, iar robotul permite o operaţie aproape curată în sensul că, la final, în aspirator, aproape că nu se găseşte sânge.

Acesta a explicat că există şi multe alte avantaje extrem de importante cum ar fi acelea că pacientul îşi recapătă mult mai repede funcţiile, el putând chiar să fie externat în două-trei zile.

În mod normal, singurul care vede în 3D în timpul unei operaţii cu un robot Da Vinci este chirurgul, dar medicii italieni au implementat la Spitalul Clujana un sistem de transmitere a imaginilor, astfel încât intervenţia a putut fi urmărită de peste 30 de studenţi şi medici.

Întrebat fiind de ce s-a realizat această transmisie deosebită chiar la Cluj, Deli Victor Matei a explicat că în Italia este foarte uşor să mergi să vezi operaţia, ca specialist.

Ioan Coman şi Nicolae Constantea au realizat în ultimele luni peste 70 de operaţii cu ajutorul robotului chirurgical.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata