CNA a decis că videoclipul piesei „Plec pe Marte” a lui Smiley nu incită la ură şi violenţă

CNA a decis că videoclipul piesei „Plec pe Marte” semnată de Smiley feat Cheloo nu încalcă legislaţia audiovizuală şi nu incită la ură şi violenţă rasială, aşa cum reclamă Alianţa Civică a Romilor din România.

Consiliul a decis, în şedinţă, să trimită un răspuns reclamantului – Alianţa Civică a Romilor din România (ACRR) – în care să îi comunice că nu se încalcă articolul 40 din Legea Audiovizualului. Membrul CNA Gelu Trandafir a spus că singura problemă ar fi cu acel număr 14, „dar nu e asociat cu nimic, nu e garda de fier”.

Opinia sa a fost susţinută şi de alţi membrii CNA care au spus că în cultura noastră acel număr nu se asociază cu nimic, textul melodiei nu are nicio legătură cu rasismul şi nu incită la ură. Şi Mihai Mălaimare s-a raliat poziţiei colegilor săi. „E o prostie. Sunt alb şi sunt mândru şi respect mândria negrilor de a fi negri, care e problema?”, a spus membrul CNA.

Vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei, a propus Consiliului să trimită un răspuns către ACRR din care să reiasă că videoclipul nu incită la ură pe considerente de rasă şi nu încalcă articolul 40 din Legea Audiovizualului, propunându-i să se adreseze Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

ACRR a trimis vineri CNA o adresă prin care îi cerea să interzică difuzarea videoclipului „Plec pe Marte” semnat de Smiley feat Cheloo, deoarece promovează „mesaje rasiste ce incită la ură şi violenţă rasială”.
ACRR a arătat că, în videoclip, Cheloo poartă un tricou cu mesajul „White and Proud 14″/”Alb şi Mândru 14”, mesaj naţionalist extrem, ce a fost conceput şi promovat de o organizaţie nazistă din SUA, „The Order”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata