CNA are un nou Regulament de Organizare; şedinţele vor fi conduse prin rotaţie de câte un membru

Membrii Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) au adoptat joi, 11 septembrie, un nou Regulament de Organizare și Funcționare (ROF) care prevede că membrii Consiliului vor conduce, prin rotație, ședințele CNA.

Regulamentul, care a întrunit opt voturi pentru și unul împotrivă, va intra de vineri în vigoare, potrivit votului Consiliului. Președintele CNA, Laura Georgescu, și Lorand Turos, membru al Consiliului, nu au participat la ședință.

Ședințele Consiliului sunt convocate și conduse de câte un membru al Consiliului, prin rotație, în ordine alfabetică, numit președinte de ședință. Actualul ROF prevede că ședințele CNA sunt conduse de președinte sau vicepreședinte, iar prin delegare de oricare dintre membrii Consiliului.

Alte articole ale noului ROF stipulează că CNA este „un organism colegial”, orice raport sau punct de vedere al Consiliului transmis către instituțiile publice este aprobat în ședință CNA, iar președintele semnează deciziile adoptate de Consiliu.

Un alt articol adoptat joi prevede: „Colegiul Director, format din membrii CNA, directori și șefii de servicii/compartimente, stabilește lunar strategiile administrative ale Consiliului”.

De asemenea, direcțiile Consiliului vor fi, potrivit noului ROF, subordonate direct Consiliului și nu președintelui, interpus între Consiliu și Direcții, cum era în prezent.

Valentin Jucan, alt membru CNA, consideră că prin actualul ROF Laura Georgescu „nu mai are putere”, deși Regulamentul „a fost făcut pentru instituție”.

„Nu este bine să modificăm ROF împotriva unui om, ci trebuie să-l gândim pentru instituție. Evident că în acest moment așa arată. Dacă facem abstracție de tot ceea ce s-a întâmplat, este un ROF mult mai transparent pentru o instituție normală. Noi nu l-am gândit împotriva Laurei Georgescu (…) Doamna Georgescu nu mai are putere. Dacă nu va semna documentele aprobate de Consiliu, este abuz în serviciu. Dacă dorește să ne pună bețe în roate, poate să-l atace (n.r. ROF) în contencios administrativ”, a spus Jucan.

El a precizat că CNA a decis „să demareze procedura de reorganizare a instituției cu avizul ANFP, ceea ce probabil va presupune decizii de desființări de post, dar nu de dat oameni afară”.

„Nu vor fi modificări în structură, ci doar în relația de subordonare. Va fi înființată Direcția Cancelaria Consiliului, care să răspundă cerințelor Consiliului mult mai ușor și să fie alcătuită din departamentele IT, Comunicare și Biroul de organizare a ședințelor”, a adăugat Jucan (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata