CNAS: Aproape şase milioane de dosare electronice sunt funcţionale

Aproape şase milioane de dosare electronice sunt funcţionale în sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a declarat marţi directorul general al instituţiei, Radu Țibichi, în cadrul celei de-a VII-a ediţii a Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi.

Potrivit acestuia, dosarul electronic, împreună cu celelalte două instrumente informatice — cardul de sănătate şi reţeta electronică, contribuie la înlăturarea birocraţiei din sistem.

Directorul CNAS a pledat pentru obligativitatea dosarului electronic şi introducerea cât mai rapidă a biletelor de trimitere şi a concediilor medicale în forma electronică, acest lucru urmând a duce la o eficientizare a cheltuirii banilor din sistemul de sănătate.

Suntem în situaţia de a avea o contribuţie la sănătate de 10,7%, suntem pe penultimul loc în Europa. Vorbim despre colectarea a 19 miliarde de lei, asta e prognoza pentru anul în curs. Vorbim de un nivel de cheltuieli anul acesta de 26 de miliarde de lei, faţă de 23,5 miliarde lei anul trecut. Avem o problemă — nu avem în momentul de faţă un plan naţional de servicii medicale. În contextul în care bugetul este limitat, nu ai altă posibilitate decât să îţi stabileşti nişte priorităţi. Acum suntem în contract cu peste 600 de entităţi spitaliceşti şi mă refer aici şi la spitalele care oferă servicii în ambulator care nu consumă foarte mult buget, dar sunt într-un trend de creştere. Asistenţa medicală primară e privată. Asistenţa medicală în ambulatoriu clinic este 70% privată, în ambulatoriu paraclinic 90% privată”, a spus Țibichi.

El a precizat că Ministerul Sănătăţii, CNAS, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Școala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar lucrează la acest plan naţional pe parcursul acestui an. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata