CNAS: Până în prezent au fost tipărite 10 milioane de carduri de sănătate

Până în prezent au fost tipărite 10 milioane de carduri de sănătate, urmând ca procesul de producție al acestora să fie finalizat în următoarele două luni, a anunțat marți președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Radu Țibichi.

„Cadrul de sănătate va fi distribuit în acest an. Până în momentul de față avem deja tipărite 10 milioane de carduri, urmează în următoarele două luni să fie definitivat acest proces de producție. În paralel, în următoarele două săptămâni, vom începe procedura de atribuire a serviciilor poștale prin care vor ajunge aceste carduri la populație. După procedura de achiziție publică a serviciilor poștale, pe care o estimăm la două-trei luni începând din toamna acestui an, cardurile vor ajunge la populație”, a spus șeful CNAS.

Potrivit acestuia, chiar din această lună vor fi distribuite ca program-pilot între 5.000 și 7.000 de carduri, în special bolnavilor care beneficiază de dializă.

„Tot din luna iunie, odată cu implementarea pachetului de bază și a contractului cadru, să fie reorganizate și administrativ și anumite structuri ale CNAS, astfel încât să permită ca furnizorii de servicii medicale să nu mai facă atâtea drumuri la Casă pentru operațiunile obișnuite de decontare și raportare — și aici mă refer la implementarea sistemului de facturare electronică, care va fi posibilă din luna iunie”, a spus Țibichi.

Referindu-se la Dosarul electronic al pacientului, președintele CNAS a spus că acest proiect se află în faza finală, el fiind deja testat cu succes.

„Suntem în faza finală a proiectului Dosarul electronic al pacientului. A fost testat cu succes. Până în acest moment peste 300.000 de dosare electronice au fost create în regim de test, urmând ca din luna mai sistemul să fie funcțional și dat în producție. Un sistem care va aduce o schimbare de comportament în ceea ce privește relația dintre pacient și medic, un sistem care ajută ca banii să fie cheltuiți cu mai multă transparență”, a adăugat reprezentantul CNAS.

Potrivit lui, medicii vor primi sancțiuni dacă nu vor introduce date în acest sistem.

„Este obligatoriu începând cu noul contract-cadru. A fost stabilită o clauză la toate categoriile de furnizori, prin care au obligația să furnizeze acest instrument. Și legislația spune la fel. Dacă nu îl folosesc medicii, există sancțiunile prevăzute de lege, care sunt graduale: avertisment, sancțiune pecuniară într-un procent diferențiat în funcție de numărul de abateri”, a explicat Radu Țibichi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Doru spune

    Nu accept sa mi se etaleze problemele de boala in nici un sistem de inregistrare electronic integrat. Este similar cu a-mi insira pe gardul public rufele murdare ! Ce secret mai poate fi păstrat daca este stocat intr-o baza de date natională, ulterior europeana, apoi mondială ?! De ce sa fie medicii sanctionati ? Datele personale sunt ale pacientului, deci ce drept are medicul de a le face publice, ca baza aia de date nu prezinta nici o garantie sigura ca nu poate fi sparta de baietii priceputi in I.T.
    Statul asta ne violeaza intimitatea pe toate caile !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata