CNIPMMR propune ca plata TVA să se facă la data încasării facturilor

Reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România propun, pentru a evita noi falimente, ca plata TVA-ului să se facă la data încasării facturilor, evitând astfel costuri suplimentare semnificative pentru întreprinderi, în special pentru IMM-uri.

Plata TVA la încasarea facturii este aplicată în mai multe state membre ale Uniunii Europene, precum Austria, Belgia, Olanda, Germania, Italia, Polonia, Marea Britanie, Suedia, Slovenia, Estonia, în general pentru întreprinderi mici şi mijlocii, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Ovidiu Nicolescu, preşedinte al CNIPMMR.

În România, conform dispoziţiilor Codului Fiscal, agenţii economici sunt obligaţi să vireze TVA-ul la bugetul de stat la data emiterii facturii, indiferent dacă aceasta este achitată de către beneficiar cu întârziere sau dacă nu mai este plătită niciodată.

,,În mod logic, un impozit se datorează bugetului statului doar atunci când este realizat venitul supus impozitării, iar reglementarea plăţii TVA-ului trebuie să asigure respectarea principiului constituţional instituit de art. 56 alin. (2) din Constituţia României, potrivit căruia Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale’, precizează preşedintele CNIPMMR. Pentru un impact bugetar minim, CNIPMMR propune aplicarea măsurii plăţii TVA-ului la data încasării facturii în 3 etape, şi anume:

în anul 2010 să se stabilească reglementarea dreptului de a colecta TVA-ul la încasarea facturilor pentru operaţiunile efectuate de microîntreprinderi, în Semestrul I al anului 2011 – reglementarea dreptului de a colecta TVA-ul la încasarea facturilor pentru operaţiunile efectuate şi de către întreprinderile mici, iar în Semestrul II al anului 2011 – reglementarea dreptului de a colecta TVA-ul la încasarea facturilor pentru operaţiunile efectuate şi de către întreprinderile mijlocii.

Oamenii de afaceri consideră că, aplicarea acestei măsuri va avea efecte pozitive semnificative, cele mai importante vizând reducerea unui factor major de falimentare şi decapitalizare a agenţilor economici, în special a IMM-urilor, creşterea capacităţii de redresare a IMM-urilor aflate în situaţii dificile datorate crizei actuale, stimularea creşterii economice, menţinerea şi crearea de noi locuri de muncă, stabilirea unor sarcini fiscale juste, producerea unor efecte de antrenare ale investiţiilor suplimentare asupra producţiei şi ocupării forţei de muncă, menţinerea unui echilibru al veniturilor bugetare, ca urmare a aplicării măsurii plăţii TVA-ului la data încasării facturii în 3 etape.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata