CNS Cartel Alfa solicită o reuniune urgentă cu partenerii sociali pe tema reducerii CAS

20

Conducerea Confederației Naționale Sindicale ‘Cartel Alfa’ solicită o întâlnire de urgență, cu partenerii sociali, în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social (CNT), pentru a discuta despre oportunitatea reducerii CAS cu cinci puncte procentuale la angajator, se arată într-un comunicat al confederației ‘Cartel Alfa’, remis marți.

‘O reducere a CAS cu cinci puncte procentuale la angajator înseamnă de fapt o reducere cu aproximativ 19% a contribuției la sistemul de pensii, adică în jur de 6 miliarde lei pe an, producând un deficit important la bugetul asigurărilor sociale. Considerăm că o astfel de măsură trebuie cântărită extrem de bine și adoptată într-o manieră în care să își atingă efectele pozitive scontate’, precizează comunicatul.

Potrivit ‘Cartel Alfa’, reducerea contribuției ar trebui să se facă pe partea angajatului, de aceeași opinie fiind și reprezentanții FMI și ai Comisiei Europene.

‘Scăderea drastică a consumului în România duce la blocaj economic. Dacă dorim ca această reducere să nu se ducă cu predilecție către buzunarul personal al proprietarilor, atunci ea trebuie operată la angajat’, se mai spune în comunicat.

Organizația sindicală susține, totodată, că neimpozitarea profitului reinvestit trebuie aplicată pentru toate categoriile de investiții, nu doar la cele pentru linii tehnologice.

Potrivit proiectului de Lege pentru modificarea Codului Fiscal, publicat de Ministerul Finanțelor, reducerea contribuțiilor de asigurări sociale va avea un impact negativ asupra bugetului general consolidat calculat la o medie anuală de 4,409 miliarde lei, în următorii cinci ani.

În 2014, impactul este estimat la minus 850 milioane lei, în 2015 la minus 4,86 miliarde lei, în 2016 la minus 5,206 miliarde lei și în 2017 și 2018 la minus 5,564 miliarde lei.

Conform proiectului de act normativ, cotele plătite de angajatori, în funcție de condițiile de muncă, pentru contribuția de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii vor fi diminuate la 15,8% pentru condiții normale de muncă, 20,8% pentru condiții deosebite de muncă și 25,8% pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă. În prezent, cotele sunt de 20,8%, 25,8% și, respectiv, 30,8%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News