CNS Cartel Alfa: Suntem conştienţi că un salt de la 600 la 860 lei pentru salariul minim este greu de realizat

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat vineri (20 august 2010) la finalul discuţiilor cu premierul Emil Boc de la sediul Guvernului, că este conştient de faptul că o creştere a salariului minim pe economie la valoarea de 860 de lei stă sub semnul întrebării, dar că nu concepe un cuantum care să fie de sub 750 de lei.

‘S-a discutat problema legată de faptul că ar trebui o creştere substanţială a salariului minim pe economie datorită faptului că ar trebui reconfirmată atât predictibilitatea evoluţiei salariului minim pentru a atinge ţinta unui raport între salariul minim şi salariu mediu de 2 la 1 în 2015.
Asta însemna 40 la sută din salariul mediu să-l reprezinte salariul minim pe economie calculat la valoarea salariului mediu raportat de Comisia Naţională de Prognoză, dar şi de Statistică, înseamnă groso modo undeva la 860 de lei.

Suntem conştienţi că de la 600 de lei la 860 de lei nu se poate face acest salt, dar am sugerat primului ministru să se gândească la un salariu minim de cel puţin 750 de lei, care să permită practic posibilitatea recuperării şi în acelaşi timp reconfirmării acordului din 2008 cu Guvernul. Am spun, bun, nu se poate 860 de lei, dar măcar o creştere substanţială la cel puţin 750 – 800 de lei, pentru că este elementul de combatere a evaziunii fiscale’, a explicat Hossu.

Şeful Cartel Alfa a menţionat, totodată, că până în 2015 salariul minim trebuie să ajungă la valoarea de 50 la sută din salariul mediu, iar în legea specială pentru 2011, partea sindicală susţine îngheţarea salariului actual pentru cei cu venituri mari.
‘Până în 2015, salariul minim trebuie să ajungă la valoarea de 50 la sută din salariul mediu. Coeficientul 1 va fi la fel ca şi salariul minim garantat în plată, cât se va stabili.

Deci, dacă se stabileşte 750 – 800 de lei cât se doreşte, acelaşi lucru va fi şi baza 1 pentru sistemul bugetar. Asta înseamnă că în Legea specială pe 2011, în momentul respectiv, ceea ce partea sindicală a susţinut, este îngheţarea salariilor actuale pentru cei care cu salarii mari şi creşterea substanţială în special pentru cei cu salarii mici, după care treptat descreşterea procentului acordat de creştere pentru salariile medii’, a subliniat Bogdan Hossu.

Primul-ministru Emil Boc s-a întâlnit vineri, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale, temele de discuţii fiind salarizarea şi legislaţia muncii. Potrivit sindicaliştilor, luni, 23 august, aceştia vor avea o nouă întâlnire la sediul Ministerului Muncii cu reprezentanţi ai Guvernului pentru a li se prezenta noile grile de salarizare avute în vedere.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata