Cod galben de inundaţii în sudul şi sud-vestul ţării, de miercuri seară până vineri la ora 18,00

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis miercuri, 16 aprilie, o atenționare hidrologică Cod galben, valabilă de miercuri, ora 20,00, până vineri la ora 18,00, potrivit unui comunicat al Administrației Naționale ‘Apele Române’.

Bazinele hidrografice afectate sunt Caraș, Nera, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiul mijlociu și inferior, afluenţii Oltului inferior.

Astfel, codul galben va afecta judeţele Caraș-Severin, Gorj, Dolj, Mehedinţi, Olt și Vâlcea.

Sunt vizate creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depășiri ale cotelor de atenţie, având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore.

‘Se menţionează că aceste fenomene se pot produce și pe afluenţii de grad inferior ai acestor râuri și pe cursurile de apă necadastrate. Izolat, creșteri importante de debite cu situarea nivelurilor în jurul cotelor de atenţie se pot produce și pe alte râuri mici din sudul și estul ţării’, se mai arată în comunicat.

Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/ a emis, miercuri, o atenţionare Cod Galben de ploi abundente și ninsori în zona montană, valabilă în 7 judeţe din Oltenia și sudul Banatului, începând de miercuri seară, de la ora 18,00 până joi, la ora 20,00.

Judeţele afectate de ploi însemnate cantitativ sunt Caraș-Severin, Gorj, Mehedinţi, Olt, Dolj, Vâlcea și jumătatea judeţului Argeș.

Astfel, în intervalul menţionat va ploua în cea mai mare parte a ţării. În Oltenia și în sudul Banatului, cantităţile de apă vor depăși local 25—30 de litri/mp și izolat 50 de litri/mp, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50 — 60 km/h. În zona de munte va ninge, iar în Munţii Banatului și vestul Carpaţilor Meridionali stratul de zăpadă nou depus va fi consistent și vor fi rafale de vânt de peste 70 km/h.

Potrivit ANM, din după-amiaza zilei de miercuri, 16 aprilie, și până în seara zilei de joi, 17 aprilie, temporar vântul se va intensifica și în Muntenia, unde va depăși la rafală 60 km/h.

În funcţie de evoluţia și intensitatea fenomenelor meteorologice, ANM va actualiza atenţionarea meteorologică. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata