Cod roşu de inundaţii pentru râul Cernovăţ din judeţul Caraş-Severin

Hidrologii au emis, joi, 31 iulie, o nouă avertizare Cod roșu de inundații pentru râul Cernovăț din județul Caraș-Severin.

Potrivit unui comunicat al Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), avertizarea este valabilă până joi seară la ora 21,00.

„Ca urmare a precipitațiilor cu caracter torențial înregistrate în ultimele ore, estimate pe baza informațiilor radar și a precipitațiilor prognozate pentru următoarele ore se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu posibile efecte de inundații locale și creșteri rapide de niveluri și debite cu posibile depășiri ale Cotelor de Periocol pe râul Cernovăț, afluent al Carașului din județul Caraș Severin’, menționează INHGA.

Potrivit sursei citate, în următoarele ore, fenomenele se pot produce și pe alți afluenți ai Carașului.

Tot până joi seară la ora 21,00 se află sub Cod roșu de inundații râurile din bazinele Moravița și Bârzava, județul Timiș, și sectorul aval Vârtoapele (județul Teleorman).

De asemenea, joi, în intervalul orar 5,45 — 14,00, specialiștii în hidrologie au instituit Cod portocaliu de inundații pe unele râuri din județul Timiș.

Cod roșu înseamnă risc de viituri majore care necesită măsuri deosebite de protecție a oamenilor și bunurilor, impune restricții la folosirea podurilor și căilor rutiere, precum și luarea unor măsuri deosebite în exploatarea construcțiilor hidrotehnice. Populația trebuie să știe că instituirea unui astfel de cod înseamnă risc iminent de inundații, cu producere de inundații cu efecte locale. De aceea, populația trebuie să asculte recomandările autorităților locale, a CSLU, precum și a IJSU, să nu se plimbe de-a lungul apelor, să nu desfășoare activități care au legătură cu apa sau se derulează în proximitatea lor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata