Codul fiscal, modificat în dispreţul legii

Codul fiscal a fost modificat în dispreţul legii şi al Constituţiei prin ordonanţă de urgenţă şi reflectă prevalenţa economicului asupra juridicului, a afirmat vineri (2 iulie 2010) preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), Mona Pivniceru.

„Codul fiscal, modificat în dispreţul legii şi a Constituţiei prin ordonanţă de urgenţă, vorbeşte despre prevalenţa economicului asupra juridicului, ridicată la nivel de principiu, spre a demonstra remisivitatea statului de drept şi substituirea legii cu arbitrariul, ca şi melanjul nepermis al competenţelor în detrimentul separaţiei puterilor în stat”, a declarat Pivniceru, cu ocazia participării la un simpozion organizat de Uniunea Juriştilor din România (UJR).

Ea s-a întrebat dacă, în prezent, în România, mai există trei puteri ca fundament constituţional al statului de drept şi dacă Constituţia mai este legea fundamentală. „Poate că nu este locul să ne întrebăm, chiar şi în dezacord fiind cu decizia Curţii Constituţionale, cum este permis să diminuezi veniturile sub imperativul securităţii naţionale şi să explici că s-ar fi îngrădit doar dreptul la muncă, în condiţiile în care acesta se exercită în aceleaşi condiţii, însă plata diminuată”, a afirmat Mona Pivniceru.

Ea s-a mai întrebat cum s-a ajuns la ameninţarea publică de către oficiali ai statului a judecătorilor pentru hotărârile pe care le vor pronunţa, de ce magistraţii sunt vulnerabilizaţi, consecinţă a numărului prea împovărător de dosare şi strategia puterii executive urmăreşte să „funcţionarizeze” justiţia.
În altă ordine de idei, ea a menţionat că rămâne adânc imprimată pe retină imaginea „genitorilor noştri traşi şi împinşi de jandarmi pentru îndrăzneala de a-şi pretinde proprii lor bani„, sub formă de pensie. Simpozionul „Constituţia şi dinamica dreptului în societatea contemporană” a fost organizat de UJR cu ocazia Zilei Justiţiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata