Codul portocaliu de inundaţii, determinat şi de deversările de la Porţile de Fier II

Cotele hidrologice ridicate care au determinat avertizări „cod portocaliu” în bazinul Dunării au fost provocate şi de deversările masive efectuate de complexul hidroenergetic Porţile de Fier II, a declarat, duminică (28 februarie 2010), directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor, Petre Stanciu, la videoconferinţa cu prefecţii, de la Guvern.

„Pe Dunăre, a fost determinată avertizarea cod portocaliu şi pentru că ieri Porţile de Fier II au deversat 11.100 metri cubi/secundă, debit care, cumulat cu râurile interioare, a dus la depăşirea cotelor de inundaţii”, a spus Stanciu.
El a prognozat pentru perioada 7-8 martie un debit maxim al Dunării, la intrarea în ţară, de 11.800 metri cubi/secundă, care nu afectează foarte mult zona îndiguită a Dunării, dar pe sectorul neîndiguit, Gruia, judeţul Mehedinţi, şi Calafat, judeţul Dolj, se vor inunda probabil hectare întregi de păşune.

Stanciu a mai atras atenţia că trebuie monitorizate secţiunile din aval de Brăila şi în zona Deltei Dunării, unde nivelurile vor fi în creştere prin propagarea viiturii.  La rândul său, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a precizat că până miercuri, 3 martie, vor fi temperaturi maxime 15 grade Celsius şi canităţi de precipitaţii sub 10 litri/metru pătrat, care nu vor crea probleme.

De asemenea, joi şi vineri, în vest şi tot bazinul mijlociu al Dunării, vremea se va răci şi va genera aspect de iarnă. În privinţa precipitaţiilor, din 7 martie sunt prognozate cantităţi de 15-20 litri/metru pătrat în bazinul mijlociu al Dunării, iar pe data de 9 martie, 15-20 litri/metru pătrat. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, duminică (28 februarie 2010), o avertizare hidrologică de creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de inundaţie şi de atenţie.

Avertizarea este valabilă pentru bazinul Dunării – sector aval de Sistemul Hidroenergetic Porţile de Fier, în intervalul 28 februarie, ora 6,00, – 6 martie, ora 6,00. Astfel, a fost instituit cod portocaliu, începând cu data de 28 februarie, ora 6,00, pe Dunăre, sectorul Gruia – Zimnicea – judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman – şi se menţine codul galben pe Dunăre, la Cernavodă, în judeţul Constanţa, sud-est, şi Isaccea, în judeţul Tulcea.

De asemenea, a fost instituit cod galben, începând cu data de 1 martie, ora 6,00, pe Dunăre, pe sectorul Giurgiu – Brăila, în judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Brăila şi Tulcea. Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a menţionat, la videoconferinţa cu prefecţii, că până în 6 martie mai sunt avertizate cu cod galben judeţele Giurgiu, Brăila, Călăraşi, Ilfov, Tulcea şi Constanţa şi se menţine fenomenul de zăpor pe râul Bistriţa.

De asemenea, se situează peste cota de inundaţii râul Bega Veche, în judeţul Timiş. În privinţa căderii de precipitaţii şi topirii zăpezilor, la nivel naţional au fost afectate judeţele Botoşani, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu, Dolj, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Olt, Prahova, Teleorman şi Vrancea, în ultimele 7 zile.

Potrivit lui Blaga, au fost afectate 64 de localităţi din 12 judeţe, 42 de locuinţe fiind distruse – una în Dâmboviţa, 20 în Ilfov, 13 în Teleorman – şi 830 de anexe gospodăreşti, cele mai multe în Teleorman – 531. În ceea ce priveşte terenurile agricole, sunt sub ape 6.657 hectare, din care 3.314 în Teleorman şi 2.120 în Giurgiu, iar alte 1.077 hectare de pădure, cele mai multe în Giurgiu (720) au fost inundate, a menţionat ministrul Blaga.
Totodată, 26 de podeţe, două drumuri naţionale, 10 judeţene şi 11 comunale au avut de suferit din cauza inundaţiilor. În ceea ce priveşte alunecările de teren, 50 de localităţi din opt judeţe sunt afectate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata