Codul Roşu de inundaţii pe Prut a fost prelungit până vineri

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a prelungit până vineri, 16 iulie, avertizările de Cod Roşu şi Cod Galben de inundaţii pe râul Prut.

Potrivit unui comunicat postat, marţi, pe site-ul instituţiei, în intervalul 13 iulie, ora 13.00 – 16 iulie, ora 13.00, se menţine Cod Roşu pe râul Prut – în sectorul Stânca aval – Dunăre, aferent judeţelor Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi.

În aceeaşi perioadă, hidrologii menţin avertizarea de Cod Galben de inundaţii pe râul Jijia, la Chipereşti – aferent judeţului Iaşi.

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, rămân în vigoare nivelurile peste Cotele de Pericol şi de Atenţie, din cauza propagării viiturilor formate anterior, precum şi posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, cu efect de inundaţii locale.

Noua avertizare a INHGA a fost transmisă Ministerului Mediului şi Pădurilor, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţiei Naţionale Apele Române, Ministerului Administraţiei şi Internelor, S.C. Hidroelectrica S.A, şi Administraţiilor Bazinale de Ape: Prut.

Hidrologii atenţionează, totodată, că izolat se pot semnala creşteri importante de debite pe alte râuri mici din zonele de
deal şi de munte.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata