Cofondatorul Wikipedia lansează o rețea de socializare să rivalizeze cu Facebook și Twitter

Cofondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, a lansat o nouă rețea de socializare online care speră să rivalizeze cu Facebook și Twitter pentru a combate ”vânătoarea de click-uri” și ”titlurile înșelătoare”, relatează Financial Times.

WT:Social, site-ul noii sale rețele sociale, permite utilizatorilor să distribuie link-uri cu articole de presă care apoi să fie dezbătute pe modelul news feed-ului de la Facebook. Subiectele variază de la politică și tehnologie la heavy metal și apicultură.

Deși compania nu are nicio legătură cu Wikipedia, Wales a împrumutat modelul de business al enciclopediei online. WT:Social se va baza pe donații de la o mică subcategorie de utilizatori pentru a permite rețelei să funcționeze fără reclame pe care acesta le blamează pentru că încurajează un tip greșit de implicare pe rețelele sociale.

”Modelul de busimess al companiilor din social media, de publicitate pură, este problematic”, a declarat Wales.

”Se pare că marele câștigător este un conținut de calitate scăzută”, a adăugat acesta.

În timp ce algoritmii Facebook și Twitter asigură că postările cu cele mai multe comentarii sau aprecieri apar primele, în timp ce WT:Social afișează mai întâi link-urile noi.

Cu toate acestea, WT:Social speră să adauge un buton cu „săgeată în sus” care să permită utilizatorilor să recomande postările de calitate.

De la lansarea sa de luna trecută, WT: Social se apropie de 50.000 de utilizatori, potrivit lui Wales, numărul lor dublându-se în ultima săptămână. Totuși, asta este departe de audiența Facebook de peste 2 miliarde. „Evident, ambiția nu este de 50.000 sau 500.000, ci 50 de milioane și 500 de milioane”, a spus Wales.

Peste 200 de persoane au donat pentru a sprijini site-ul, a spus el, arătând succesul abonamentelor la Netflix, Spotify și New York Times ca dovadă că o nouă generație de consumatori sunt pregătiți să plătească pentru conținutul online „relevant”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata