Comenzile noi din industrie, cu 31,3% mai mari în septembrie 2009

Comenzile noi in industrie au crescut cu 31,3% in septembrie fata de august, dar sunt cu 19,3% mai mici decât in septembrie 2008, informeaza un comunicat remis joi (5 noiembrie 2009) de catre Institutul National de Statistica (INS).

În luna septembrie 2009, comenzile noi din industrie, pe total (piata interna si piata externa), au crescut in termeni nominali fata de luna precedenta cu 31,3% si au scazut fata de luna corespunzatoare din anul anterior cu 19,3%. În perioada 1.I – 30.IX 2009, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2008, comenzile noi din industrie au scazut cu 20,6%.

În luna august fata de septembrie, pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri ale comenzilor noi in toate sectoarele, cel mai mare spor fiind cel din industria bunurilor intermediare (+38%), urmata de industria bunurilor de capital (+32,2%), industria bunurilor de uz curent (+17,0%). Cresterea cea mai mica este inregistrat in industria bunurilor de folosinta indelungata, respectiv de +10,7%.

În comparatie cu situatia de anul trecut, din luna septembrie, cele mai mari scaderi la comenzile noi din industrie se inregistreaza la industria bunurilor intermediare (-24,9%), apoi la industria bunurilor de uz curent (-19,0%), industria bunurilor de capital (-15,7%). Si pe acest interval de referinta, cea mai mica scadere se consemneaza tot in industria bunurilor de folosinta indelungata (-0,8%).

Comenzile noi din industrie, in perioada 1.I – 30.IX 2009, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, au scazut pe ansamblu cu 20,6%, aceasta evolutie fiind comuna tuturor sectoarelor, cu un vârf in industrie bunurilor intermediare (-39,2%), urmata de industria bunurilor de folosinta indelungata (- 19,2%) si de industria bunurilor de uz curent (-11,6%). Pe primele noua luni, in comparatie cu primele 3 trimestre de anul trecut, cea mai mica scadere este cea din industria bunurilor de capital, respectiv de -1,7%.

Conform INS, cercetarea statistica s-a facut pe un esantion reprezentativ de 4200 de firme si are o eroare maxim admisa a estimatiilor de ± 3%. Revenind la un comunicat anterior al INS privind comenzile noi din industrie, se constata ca ritmul de crestere al comenzilor noi s-a accelerat, dat fiind ca in luna august 2009, comenzile noi din industrie au inregistrat o scadere cu 13,7% fata de luna iulie pe total piata interna si externa, iar fata de august 2008, scaderea a fost de 19,6%.

Tot in luna august, comenzile noi in industrie pentru cele 16 state din zona euro crescusera, pentru a patra luna consecutiv, inregistrând un plus de 2%, dupa o crestere de 3% in iulie. Pe ansamblu, Uniunea Europeana a inregistrat in luna august, comparativ cu luna precedenta, o crestere de 1,2% a comenzilor noi in industrie, dupa o crestere de 1,6% in luna iulie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata