Comisia Europeană a aprobat finanţarea pentru proiectul Ro-Net, în valoare de 85,6 milioane de euro

Comisia Europeană a aprobat contribuția financiară pentru proiectul Ro-Net, în valoare de aproximativ 85,6 milioane de euro, prin care 783 de localități identificate ca ‘zone albe’ vor beneficia de internet broadband, a anunțat, marți, într-un comunicat de presă, Ministerul pentru Societatea Informațională /MSI/.

Potrivit MSI, scopul proiectului Ro-Net — ‘Construirea unei infrastructuri naționale de internet de bandă largă în zonele dezavantajate, prin utilizarea fondurilor structurale’, care face parte din programul operațional ‘Creșterea Competitivității Economice’ pentru asistență prin Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDER) în conformitate cu obiectivul ‘convergență’ în România, este de a construi o rețea de distribuție pentru internet în bandă largă în ‘zonele albe’ din România, în vederea utilizării serviciilor electronice, promovând astfel creșterea economică și crearea de locuri de muncă în localitățile vizate de proiect.

Valoarea totală a proiectului major pentru Axa prioritară nr. 3 ‘Tehnologii de Informare și Comunicare pentru sectorul privat și cel public’ este de 85.622.190,96 euro (inclusiv TVA), iar valoarea contribuției financiare nerambursabile se ridică la 57.104.477 euro.

‘Oportunitățile economice și informaționale derivate din funcționarea unei infrastructuri naționale de bandă largă sunt vitale pentru stimularea dezvoltării socio-economice într-un stat modern. Dezvoltarea regiunilor rurale vizate de acest proiect reprezintă calea sigură spre îmbunătățirea condițiilor de viață, atăt local, dar și la nivel național (…) Este obligația Guvernului României, obligație asumată, de a facilita oricui și oriunde pe teritoriul României, posibilitatea de a avea conexiune la Internet. Din acest motiv, MSI a prioritizat proiectul RoNet și implementarea acestuia cu ajutorul partenerilor europeni prin fonduri europene nerambursabile. România este astăzi mult mai aproape de standardele pe care și le propune Uniunea Europeană prin Agenda Digitală, parte a strategiei Europa 2020′, a declarat ministrul Societății Informaționale, Răzvan Cotovelea, citat în comunicatul MSI.

Conform ministerului de resort, Ro-Net va acoperi 783 dintre cele 2.268 de localități identificate ca ‘zone albe’. Proiectul va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane și zonele rurale, aducând internetul în bandă largă mai aproape de aproximativ 130.000 de gospodării cu circa 400.000 de locuitori, în jur de 8.500 de întreprinderi și 2.800 de instituții publice, prin construirea unei noi rețele de distribuție de aproximativ 3.265 km.

Cele 783 de ‘zonele albe’ au fost grupate în 7 loturi, fiecare acoperind aproximativ 50.000-70.000 de locuitori. Pentru construirea rețelei de distribuție (backhaul), vor fi utilizate două soluții, care pot fi ușor adaptate unor exigențe tehnice sporite, respectiv tehnologie wireless ‘point-to-point’ și legături prin fibră optică, în timp ce aproximativ 33% din rețea va fi construită pe bază de infrastructură existentă.

Proiectul va contribui la crearea condițiilor necesare pentru a stimula buna funcționare a pieței în domeniul serviciilor de internet în bandă largă, pe baza accesului liber la rețea în ‘zonele albe’.

În plus, Ro-Net va contribui, în mod direct, la îndeplinirea obiectivelor Agendei Digitale pentru Europa în ceea ce privește accesul la internet de bandă largă și de generație următoare (NGA) și va determina o creștere a acoperirii de 1,9%. În acest fel, internetul în bandă largă va fi disponibil pentru aproximativ 99,2 % din populația României, după finalizarea proiectului Ro-Net.

Telekom România va dezvolta, în decursul a doi ani, o infrastructură a rețelei de distribuție pentru dezvoltarea de rețele de mare viteză în zonele rurale fără acoperire pentru servicii de internet de mare viteză.

Potrivit contractului, MSI a concesionat lucrările fostelor companii Romtelecom și Cosmote România (actualmente Telekom România) pentru o perioadă de 18 ani. În acest interval, noua entitate va asigura, totodată, operarea și mentenanța infrastructurii.

Infrastructura va rămâne în proprietate publică și va fi disponibilă la nivel wholesale pentru orice operator interesat să furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata