Comisia Europeană cere României să aplice normele UE privind deşeurile de ambalaje şi vehiculele scoase din uz

Comisia Europeană a solicitat joi României să transmită detalii privind punerea în aplicare legislația Uniunii Europene în două domenii diferite din sectorul deșeurilor – deșeurile de ambalaje și vehiculele scoase din uz.

Directiva privind ambalajele revizuită, care extinde domeniul de aplicare a directivei originale, clarificând distincția între cea anume constituie ambalaj și ce nu, în vederea reducerii deșeurilor de ambalaje, trebuia transpusă în legislația națională până la 30 septembrie 2013. România nu a respectat acest termen și, ca urmare, la 29 noiembrie 2013 i-a fost trimisă o scrisoare de punere în întârziere.

În luna ianuarie, România a răspuns precizând că este în curs de elaborare o decizie a guvernului; având în vedere însă că, până în prezent, Comisiei nu i-au fost notificate niciun fel de măsuri, Comisia trimite acum un aviz motivat, a informat site-ul Comisiei Europene.

Al doilea aviz motivat se referă la modificarea standardelor UE privind vehiculele scoase din uz, modificare ce trebuia transpusă în legislația națională până la 22 august 2013. Întrucât nu a primit nicio notificare, în luna septembrie, Comisia a trimis o scrisoare de punere în întârziere. România a răspuns că legislația corespunzătoare este în curs de pregătire, dar, neprimind nici până în prezent vreo notificare, Comisia trimite acum un aviz motivat.

România are la dispoziție două luni pentru a răspunde, în caz contrar putând fi trimisă în fața Curții de Justiție a UE. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata