Comisia Europeană solicită României să respecte normele UE privind vânzarea de produse de asigurare

Comisia Europeană a decis joi să trimită României o scrisoare de punere în întârziere cu privire la condițiile de vânzare a produselor de asigurare de către distribuitorii de asigurări din alte state membre.

Comisia solicită României să adapteze normele naționale care stabilesc condiții restrictive pentru distribuitorii de asigurări din străinătate care doresc să vândă produse românilor. În conformitate cu normele românești, distribuitorii de asigurări străini trebuie să colaboreze întotdeauna cu un distribuitor din România și pot vinde produse doar în mod punctual și la cererea expresă a unui client român. Aceste condiții împiedică distribuitorii de asigurări să își utilizeze în mod eficace libertatea de bază de a presta servicii în cadrul pieței interne. În cazul în care autoritățile române nu răspund în mod satisfăcător în termen de două luni, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

Principalele decizii adoptate de Comisia Europeană în octombrie, grupate pe domenii de politică, includ 64 de scrisori de notificare a întârzierii în îndeplinirea obligațiilor, 39 avize motivate și 2 cazuri de trimitere în fața Curții de Justiție a UE. Totodată, Comisia închide 120 de cazuri în care diferendele cu statele membre în cauză au fost soluționate fără a fi necesară continuarea procedurii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata