Comisia juridică propune un cuantum maximal de 24.000 de euro pe an de închisoare pentru foştii deţinuţi politici

Deputaţii din Comisia juridică au propus, miercuri, 19 martie, mai multe amendamente la Ordonanţa de urgenţă care modifică legea nr. 221/200 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, care stabilesc un cuantum maximal de 24.000 de euro pentru fiecare an de închisoare pentru foştii deţinuţi politici.

„Vorbim de punerea în acord a reglementărilor legii 221/2009 cu prevederile din decizia Curţii Constituţionale care a declarat aceste reglementări ca fiind neconstituţionale, vorbim despre stabilirea unui cuantum maximal de 24.000 euro pe an de închisoare şi de 18.000 de euro pe fiecare an de deportare. Vorbim de stabilirea unei perioade de trei ani în care se poate introduce o nouă acţiune în instanţă de către foştii deţinuţi politici sau de către cei deportaţi. Am propus eşalonarea pe 4 ani a sumelor ce urmează a fi plătite acestora şi, de asemenea, mai sunt o serie de alte dispoziţii pe care le-am introdus pentru a pune în acord decizia Curţii Constituţionale şi o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe această temă”, a declarat deputatul PNL Gabriel Andronache, membru al Comisiei juridice.

El a adăugat că ”probabil” acest nou plafon nu va mai fi contestat la CCR, pentru că a apărut între timp o decizie pilot a CEDO care recomandă introducerea în materia despăgubirilor a unor plafoane maximale astfel încât acestea să şi poată fi plătite.

„Din punctul meu de vedere această reglementare trebuie adoptată pentru că este vorba despre nişte oameni care au suferit pentru România şi care au dreptul la aceste despăgubiri, iar Guvernul trebuie să găsească banii necesari. Până acum avem puncte de vedere scrise de la Ministerul Justiţiei care în mare parte este de acord cu amendamentele propuse, de asemenea Ministerul Finanţelor s-a pronunţat în favoarea acestei reglementări. Din ce ştiu chiar primul ministru s-a pronunţat pentru adoptarea unei astfel de reglementări, sper să se ţină de cuvânt”, a mai spus Andronache.

Deputatul liberal a afirmat că în următoarele săptămâni aceste reglementări vor ajunge la plenul Camerei Deputaţilor, după ce vor mai avea loc consultări cu Consiliul Legislativ, iar Comisia juridică va da un raport. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata