Comisia parlamentară de control al SRI: Nu s-au înregistrat elemente de nelegalitate în modul de interacţiune între SRI şi magistraţi

 

Comisia parlamentară permanentă de control asupra activității SRI informează luni că a determinat faptul că nu s-au înregistrat elemente de nelegalitate în modul de interacțiune între SRI sau reprezentanții Serviciului și magistrați.

Conform unui comunicat transmis după audierea conducerii instituției, cu privire la posibile imixtiuni în Justiție sau intervenții în dosare ale magistraților, Comisia a constatat că, „în anul 2014, cooperarea SRI — DNA și SRI — DIICOT s-a derulat, în ambele cazuri, în condiții foarte bune, fiind prezentate date statistice care evidențiază o creștere semnificativă a numărului de informări transmise de SRI către cele doua instituții, atât la nivel central, cât și teritorial”.

Astfel, în raport cu acuzațiile exprimate în spațiul public, Comisia a constatat că numărul informărilor transmise de SRI la DIICOT, în 2013, a crescut cu 53% față de media anilor 2011 — 2012, iar în 2014, SRI a transmis DIICOT 818 informări (creștere cu 34% față de media 2011 — 2013), se arată în comunicatul Comisiei parlamentare permanente de control asupra activității SRI.

De asemenea, menționează sursa citată, conducerea SRI a expus, în cadrul audierii de luni, „motivații pertinente” legate de nevoia adoptării urgente a unui pachet legislativ în domeniul securității naționale, inclusiv cel al securității cibernetice a României, astfel încât aceste legi să respecte întocmai prevederile constituționale, drepturile fundamentale ale omului și nevoia de instrumente legale pentru prezervarea stării de securitate a României.

Referitor la acuzele de nerespectare a echidistanței și neutralității politice a SRI, Comisia parlamentară a constatat că „sub mandatul domnului George Cristian Maior au fost create și dezvoltate politici și mecanisme de securitate orientate prioritar către respectarea, de către toți angajații SRI, a acestor cerințe legale. De asemenea, domnul Maior și domnul general Coldea au atenționat constant întregul personal cu privire la respectarea acestor exigențe legale, concomitent fiind consolidată componența de securitate internă”, mai arată comunicatul semnat de președintele Comisiei, Georgian Pop.

De asemenea, Comisia parlamentară a ajuns la concluzia că nu au fost înregistrate abateri de la cadrul legal și neutralitatea impusă prin lege instituției și reprezentanților acesteia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata