Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților a dat raport favorabil noului Cod silvic

Deputații din Comisia pentru agricultură au dat marți raport favorabil modificării și completării Legii nr.46/2008 – Codul silvic, unul dintre amendamentele admise vizând limitarea la maximum 30% a achiziționării din masa lemnoasă a României de către un operator economic iar un altul – acordarea dreptului de preemțiune în utilizarea lemnului producătorilor din industria mobilei.

În opinia ministrului Mediului, Doina Pană, amendamentul referitor la limitarea la 30% a cumpărării din masa lemnoasă a țării este o măsură benefică, întrucât se dau „șanse egale tuturor firmelor și se înlătură monopolul pe piață”, în condițiile în care sunt „multe firme mari din străinătate care dețineau mult peste 50% din prelucrarea și exploatarea masei lemnoase din România”.

Cât privește noul Cod silvic, aceasta a spus că el vine cu o serie de reglementări care până acum nu au mai fost. „Legat de statutul pădurilor parc și al celor cu scop recreativ și instructiv, de reglementări clare de amenajamente silvice care nu mai sunt obligatorii pentru indiferent cât de mică este suprafața și cu măsuri de susținere a proprietarilor mici de păduri, în sensul de a se face contracte de administrare pe minimum zece ani și atunci au dreptul să exploateze un volum de maximum trei metri cubi pe hectar pe an, deci ceva stimulativ”, a declarat după ședință ministrul Mediului.

Doina Pană a evidențiat și noua reglementare a modului în care se va face exploatarea forestieră, „adică printr-o hotărâre de guvern, și nu printr-o lege organică, astfel încât să se modifice foarte repede”.

Pe de altă parte, ministrul Mediului și-a exprimat regretul cu privire la respingerea amendamentului privind înființarea jandarmeriei pădurilor: „Singurul amendament care nu a trecut și mă supără acest lucru e legat de jandarmeria pădurilor. Eu încă sper că va trece, pentru că îl consider un lucru benefic”.

Referitor la pădurile parc și cele recreativ-instructive de agrement, Pană a spus că primele înseamnă „nescoaterea” din fondul forestier. „Nu ai voie să defrișezi, nu ai voie să tai arbori, dar poți permite alei și piste pentru bicicliști, iluminat, chioșcuri de informare, o zonă în care populația să se poată simți bine. O a doua categorie, mai complexă, va fi cea a pădurilor cu scop recreativ și instructiv, la care să permită scoaterea din circuitul silvic cu punerea la dispoziție a unei suprafețe echivalente de teren pentru reîmpădurire în locul acesteia, unde vor putea exista tabere recreative pentru copii”, a precizat ministrul.

Deputata PDL Lucia Varga a susținut că în forma actuală Codul silvic nu va putea realiza obiectivele pe care și le-a propus, și anume oprirea tăierilor ilegale și folosirea lemnului recoltat legal cât mai aproape de locul de recoltare, practic, de a sprijini agenții economici din industria de prelucrare a lemnului.

„E diferență de viziune între felul în care am vrut să punem ordine în pădurile din România și ceea ce am votat astăzi în comisie. Principiile de bază, cum ar fi vânzarea lemnului măsurat, și nu estimat, dreptul de preempțiune acordat agenților economici din industria mobilei, care s-a votat ca o recomandare, și nu ca principiu de bază, sau sprijin pentru proprietarii de păduri, aceste amendamente nu au trecut și mă voi lupta în plen. Sper ca în Comisia juridică, care și ea trebuie să întocmească un raport, să pot convinge colegii asupra necesității formei propuse de noi. Sunt un pic dezamăgită, dar viitorul ne va arăta că soluțiile propuse de mine sunt cele corecte. Sunt sceptică că o astfel de lege poate să facă ordine în pădurile din România”, a afirmat deputata liberală.

Codul silvic a fost adoptat de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, urmând ca miercuri să fie supus dezbaterii în Comisia juridică. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Codul SilvicLegea 46/2008Lucia Vargapaduri
Comentarii (0)
Adaugă comentariu