Comisiile juridice reunite au eliminat articolele neconstituţionale din legile austerităţii

Comisiile juridice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis luni, 28 iunie, în unanimitate, eliminarea articolelor declarate neconstituţionale din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, precum şi din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea.

Preşedinţii celor două comisii, senatorul PSD Toni Greblă şi deputatul PDL Daniel Buda, au arătat că, în cadrul comisiilor, cât şi în plenul reunit, parlamentarii nu se pot pronunţa decât în privinţa eliminării articolelor declarate neconstituţionale şi a corelării cu celelalte texte din lege.

Toni Greblă a precizat că membrii celor două comisii se află „în faţa unei situaţii rar întâlnite în practica parlamentară”, ce a generat de-a lungul timpului controverse, subliniind totodată că nu există, însă, posibilitatea de a se propune, dezbate şi adopta amendamente care vizează articolele acestei legi.

„Votul de azi are semnificaţia unui vot tehnic şi nu ne-am manifestat în niciun mod susţinerea pentru acest proiect, aşa cum a fost asumat de Guvern„, a menţionat senatorul PSD.

Curtea Constituţională a României a decis, vineri, că articolul 9 din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului, este neconstituţional.

La articolul 9 din actul normativ se prevede:

„(1) De la data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi indemnizaţia de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminuează cu 15%.

(2) La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum şi a indemnizaţiei de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizată este de 622,9 lei”.

De asemenea, Curtea a declarat neconstituţional articolul 1, litera c din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.

Articolul 1 litera c) din acest act normativ prevede că „pe data intrării în vigoare a prezentei legi, următoarele categorii de pensii stabilite pe baza legislaţiei anterioare, devin pensii în înţelesul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare: (…) c) pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata