Companiile Daimler, Volvo şi Traton îşi doresc o reţea de încărcare a bateriilor pentru autobuze şi camioane

Trei producători importanţi de camioane din Europa – Daimler Trucks, AB Volvo şi Traton – au anunţat că întenţionează să înfiinţeze o societate mixtă pentru a dezvolta o reţea de încărcare a bateriilor pentru autobuzele şi camioanele care circulă pe distanţe lungi, transmite Reuters.

Principalul obstacol al contextului electric este extinderea infrastructurii de reîncărcare  pentru o adoptare în masă a vehiculelor electrice, clienţii fiind îngrijoraţi că nu vor avea suficiente staţii de încărcare pentru efectuarea călătoriilor mai lungi.

În opinia sa,”Ingredientul cheie al viitoarelor vehicule electrice va fi infrastructura. Ea va fi marea dificultate”, a declarat, pentru Reuters, Martin Daum, şeful Daimler Trucks.

Aşadar, cele trei grupuri, care produc camioane electrice şi în mod normal sunt concurenţi, vor investi împreună 500 milioane de euro în societatea mixtă la care vor deţine participaţii egale şi care îşi va începe operaţiunile în anul 2022.

„Suntem deschişi în toate direcţiile, să aducem şi alţi parteneri în societatea mixtă. Mă aştept la un interes crescut după înfiinţarea societăţii mixte”, a afirmat directorul general al Traton, Matthias Gruendler.

În contextul acoperirii unei arii extinse, obiectivul este de a instala şi opera cel puţin 1.700 de puncte de încărcare în următorii cinci ani. Sediul societăţii mixte va fi la Amsterdam.

Din punctul său de vedere, Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) susţine că sunt necesare până la 50.000 de puncte de încărcare performante până în 2030. Gruendler estimează că va fi nevoie de aproximativ 10 miliarde de euro pentru ca infrastructura în Europa să fie pe deplin electrificată până în 2050.

„Pentru a accelera şi mai mult, avem nevoie de noi parteneri, reţele suplimentare şi fonduri publice. Vom continua să fim concurenţi, dar avem nevoie de de o nouă platformă pentru a concura”, a afirmat şeful AB Volvo, Martin Lundstedt.

Luna trecută, Daimler a intensificat parteneriatul cu producătorul chinez de baterii Contemporary Amperex Technology (CATL), ca parte a planurilor de a accelera electrificarea.

Producătorii auto europeni fac eforturi pentru a-şi reduce dependenţa de bateriile din Asia, pe fondul lansării de modele exclusiv electrice pentru a îndeplini ţintele de emisii mai stricte din Uniunea Europeană.

În prezent, compania Daimler deţine divizia de lux Mercedes-Benz şi brandul Smart.
În România, Daimler are două unităţi de producţie, la Cugir şi Sebeş.

Sursa: agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata