Companiile de stat au afaceri de 10 mld. euro pe an, dar sunt incapabile să facă profit

Primele 45 de companii controlate de statul român au avut anul trecut afaceri de circa 10 miliarde de euro, dar cei peste 200.000 de angajaţi din acestea, deşi au salarii duble faţă de sectorul privat, au adus statului o pierdere 70 de milioane de euro.

Profitabilitatea medie a companiilor din România este de circa 10% din cifra de afaceri, iar dacă firmele de stat ar fi fost administrate competent, ar fi adus la bugetul de stat venituri de 1 miliard de euro pe an, adică 0,8% din PIB.

Rezultatul total al companiilor de stat ar fi fost mult mai prost dacă nu ar fi existat cazuri excepţionale aşa cum este cel al Electrica, care anul trecut a avut un profit brut de 148 mil. euro ca urmare a unei tranzacţii cu cehii de la CEZ.

Fără acest profit, pierderea totală ar fi fost de peste 200 mil. euro. Ordonate în funcţie de pierderi, primele 10 companii cu capital de stat au adus un minus de circa 700 mil. euro, cap de listă fiind Compania Naţională a Huilei (CNH), cu peste 144 mil. euro pierderi.

Termoelectrica sau CFR Călători îngroaşă numărul companiilor care nu fac altceva decât să-şi îngroape bugetele în minusuri greu de recuperat.

Tarom şi operatorul feroviar CFR Marfă au trecut pe pierderi în 2008, când traficul aerian şi cel de mărfuri s-au diminuat.

Dacă Tarom finaliza anul 2008 cu pierderi de 1,7 mil. euro, anul trecut valoarea acestora a explodat, la 55 mil. euro, cele mai mari din ultimul deceniu.

În plus, aceleaşi 10 companii care sunt cele mai mari găuri negre din portofoliul statului aveau la nivelul anului 2008 datorii totale de peste 16 miliarde de euro, arată Ziarul Financiar.

Citește și
1 Comentariu
 1. mustatea ion spune

  Stimata doamna Petrescu Roxana
  Am citit cu mare interes articolul dumneavoasta (eu sunt manager la o companie internationala)Aceasta tema trebuia pusa in discutie,dupa parerea mea ,chiar a doua zi cind Dl Presedinte a anuntat cu o satisfactie deosebita reduceri de costuri.De ce ? Deoarece asa cum reiese din analiza dumneavoastra acesta este CAPITAL romanesc ,la care putem sa-l adaugam si pe cel al MOGULILORcare poate sa sustina partial economia atunci cind apar asemenea crize care impune capitalului strain sa fie mai retinut sau chiar sa se retraga partial.Fara acesta tara este decapitalizata si nu o firma ceea ce nu trebuie sa se intimple. Acest capital nu trebuie sa fie privatizat deoarece nu se vor gasi ROMANI cu suficienti bani sa-l cumpere si vom ajunge saraci lipiti.
  Trebuie sa IESIM PE STRADA-milioane de oameni si sa cere Guvernului si Parlamentului sa creeze acele legi minime si
  necesare, fara interpretari, care sa oblige prin proceduri aceste COMPANII sa fie rentabile Daca nu vor sa-i obligam sa paraseasca parlamentul respectiv Guvernul si sa plece chiar din tara sa-i poata valorifica averea,sa ne lase sa traim asa cum vom putea dar fara ei.A
  Trebui sa realizam un NOU 22DECEMBRIE 1989.
  ACEST LUCRU V-AS RUGA SA FACETI.SA rugati toti ziaristii,televiziuni ,sindicste sa treaca la acest demers.
  S-a vindut destul nu trebuie sa raminem chiar cu capital zero.
  Eu am lucrat pe vremea comunismului la o fabrica de ciment foarte rentabila, din 1974 si pina in decembrie 1989 Desi era de STAT cu comunisti la conducere ea o fabrica cunoscuta in mare parte a lumi,cu foarte buni specialisti
  Cu deosebit respect
  Mustatea Ion

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata