Concediile medicale acordate de medicii de familie nu vor mai putea depăşi 10 zile

– Medicii de familie vor fi obligati sa elibereze certificate de concediu medical cu o durata de cel mult 10 zile, fata de cele 14 zile prevazute pana in prezent, potrivit unui Ordin al Ministerului Sanatatii. Totodata, numarul de zile de concediu acordate de medicii de familie, intr-un an, nu va putea depasi 30 de zile calendaristice, informează Avocatnet.ro

.
Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 430/2010 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 312, din 12 mai 2010.

Potrivit actului normativ, medicii de familie vor putea elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, in una sau mai multe etape, fata de 14 zile cat prevede, in prezent, legislatia.

Astfel, in cazul mentinerii incapacitatii temporare de munca pentru aceeasi afectiune, concediul medical se poate prelungi de catre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, iar, in caz de internare, in etape succesive de cel mult 30 de zile calendaristice, ar putea fi acordate pana la 90 de zile calendaristice de concediu in decursul unui an, socotit de la prima zi de imbolnavire.

In acelasi timp, durata cumulata a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporara de munca nu va mai depasi 30 de zile calendaristice, socotite de la prima zi de imbolnavire, indiferent de cauza acesteia, fata de 45 de zile cate erau prevazute pana acum.

Ordinul MS nr. 430/2010 prevede ca, dupa insumarea celor 30 de zile calendaristice de concediu medical acordate de catre medicul de familie, eliberarea certificatelor de concediu medical sa se efectueze numai de catre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, in caz de internare.

concediu medicalmedic de familieMinisterul SanatatiiOrdinul 430prelungire
Comentarii (1)
Adaugă comentariu
  • suzi

    Cine a dat, daca sa dat aceasta directiva e un tampit sau e politician roman…..Pai, daca Sile Treanta ce lucreaza la Pilonul II cu Bechtel si ” e asigurat ” a-la romaneste la 10m in aer si face un plonjon pe spate dupa „o tsucahara” si ramane bulit la spate…ptr. 128 zile si jumatate inseamna ca Silica al meu e dat afara de la serviciu or va veni la Pilonul II in costum de astronaut cu corset metalic pe el???????….Iar de ai un virus naprasnic pe tine si te tine mai bine de 10 zile, oare te duci la serviciu sa fii solitar cu toti colegii si sa le transmiti si lor „sentimentul”????????….si daca ai fost „deocheat” de cineva si ai „dat in benghe”, esti la pat dupa 10 zile, ce vor face astia: Va trimite Basculescu ambulanta la tine acasa sa te prezinti la don doftor sau va trimite masina aia neagra(ales morga). sCUZATI-MA, cred ca-mi raspund singur: TB il trimite pe piticul atomic cu „coasa” sa-ti dea de veste…Tu de frica, te ridici si mergi la doftor dupa scutimi-as afacerea…..heheheheheh….BUN ARTICOLUL SI sobiectul(scris de Sobieski…ca la lb. romana)…heheheheeh