Conducerea Parchetului General, preluată interimar de Bogdan Licu

Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, a confirmat marți, 2 februarie, că va prelua interimatul la conducerea Parchetului General, după demisia lui Tiberiu Nițu din funcția de procuror general.

„Odată cu publicarea decretului privind eliberarea din funcție în Monitorul Oficial, voi prelua, conform regulamentului de ordine interioară, ca interimar, funcția de procuror general. Treaba mea este să asigur un interimat, până la numirea unui procuror general. Eu sper ca interimatul meu să fie cât mai scurt şi să avem cât mai curând un procuror general. Eu îmi voi face treaba, cum mi-am făcut-o şi până acum. Nu văd să fie ceva mai dificil decât a fost până acum”, a declarat Bogdan Licu.

El a precizat că nu este tentat de funcția de procuror general şi că a aflat de decizia lui Tiberiu Nițu după ce acesta şi-a dat demisia.

Dimitrie Bogdan Licu s-a născut la 24 noiembrie 1969.

A absolvit cursuri în securitate națională la Universitatea Națională de Apărare (2003), în domeniul combaterii contrafacerilor (Washington D.C., 2004) şi în domeniul siguranței naționale în cadrul Serviciului Român de Informații prin Academia Națională de Informații — Colegiul Superior de Siguranță Națională (2004).

A obținut diploma de master în drept penal la Facultatea de Drept ”Nicolae Titulescu” din Bucureşti (2003-2004), diploma de masterat privind relațiile internaționale şi integrare europeană în cadrul Școlii Superioare de Studii Politice şi Administrative (2004 — 2006) şi diploma de doctorat în ştiințe militare şi informații, cu tema ”Corupția, risc major la adresa securității naționale”, în cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” (2011), potrivit CV-ului publicat pe site-ul Ministerului Public — Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție.

A urmat un cursuri de perfecționare în Lupta împotriva fraudelor din domeniul fondurilor comunitare şi Infracțiuni care aduc atingere intereselor Uniunii Europene, privind corupția, spălarea banilor, contrabanda şi contrafacerile, în cadrul Oficiului European de Luptă Antifraudă (2005).

Procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti (1 dec. 1996-15 iun.1999); procuror delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (15 iun. 1999-1 febr. 2000); procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (1 febr. 2000-15 apr. 2001); delegat în funcția de procuror şef Secție Supraveghere a Urmăririi Penale (15 apr. 2001-15 iul. 2003); procuror şef Secție Supraveghere a Urmăririi Penale (15 iul. 2003-15 iun. 2005); detaşat la Departamentul pentru Lupta Antifraudă, cancelaria primului-ministru, în cadrul Guvernului României (15 iun. 2005 — 29 sept. 2005); procuror şef Secție Supraveghere a Urmăririi Penale la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (29 sept. 2005 — 20 febr. 2006); membru ales, cu activitate permanentă, în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi coordonator al Comisiei resurse umane din cadrul CSM şi reprezentant al Consiliului la grupul de lucru ”Încredere reciprocă” din cadrul Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare (20 febr. 2006 — 11 ian. 2009).

În 2009, a fost ales în unanimitate în funcția de vicepreşedinte al CSM (12 ian.2009-12 ian.2010). A fost ales membru al CSM în perioada ian.2010-febr.2012.

Procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, detaşat la Consiliul Superior al Magistraturii (20 febr. 2012—3 ian 2013); procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, detaşat la Oficiul Național de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi membru al Plenului Oficiul Național de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor reprezentant al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție (3 ian.2013-16 mai 2013).

La 3 aprilie 2013, premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiției, a transmis Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare, propunerea de numire a lui Dimitrie Bogdan Licu pentru funcția de prim adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție. De la 16 mai 2013, Bogdan Licu a devenit prim-adjunct al Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție.

I-a fost decernată diploma ”Meritul Judiciar” clasa a V-a, acordată prin Decretul nr. 289 din 28 iunie 2002 de către Preşedintele României.

Este membru al Asociației Magistraților din România.

Între lucrările publicate se numără: „Libertatea de de exprimare. Transparența. Cenzura prealabilă, cenzura ulterioară şi publicitatea excesivă” (Revista DREPTUL, 2004), „Dreptul la tăcere şi mărturisirea extrajudiciară” (Revista PRO LEGE, 2003), „Aspecte din jurisprudența Secțiilor Consiliului Superior al Magistraturii în materia răspunderii disciplinare a judecătorilor şi procurorilor” (Revista Justiția în actualitate 2007), „Principiile şi standardele generale care stau la baza procesului de evaluare a performanțelor magistraților în România. Limitele actualului cadru legislativ” (Revista Justiția în actualitate, 2007), „Ghid legislativ pentru implementarea măsurilor din Planul Național de Măsuri Anticorupție” — ”Dezvoltarea şi Consolidarea Centrului Național pentru Integritate” — Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional ”Dezvoltarea Capacității Administrative”.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata