Conducerile companiilor Transelectrica şi Transgaz se întâlnesc cu comisarul european pentru Energie, la Bruxelles

44

Directorii companiilor Transelectrica şi Transgaz se vor întâlni joi, la Bruxelles, cu comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, pentru o discuţie pe tema activităţii celor două companii energetice de stat, au declarat miercuri,surse din cele două companii.

“Solicitarea pentru această întâlnire a venit din partea Comisiei Europene, de la cabinetul comisarului European pentru Energie. Nu ni s-a cerut o temă anume de discuţie, ci vom discuta despre activitatea companiilor în general, despre modul cum activăm acum pe piaţa de energie din România”, a spus una dintre sursele menţionate.

Transelectrica este operatorul pieţei Naţionale de Electricitate, iar Transgaz, operatorul pieţei naţionale de gaze.

Directivele europene prevăd ca acţionarul majoritar al operatorilor de transport energie şi gaze să nu fie acelaşi cu al producătorilor din aceste sectoare. Transgaz şi Transelectrica erau până anul trecut în subordinea Ministerului Economiei, însă România a trebuit să aplice directivele europene, iar cele două companii au fost transferate în subordinea Ministerului Finanţelor Publice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)